E keni humbur puthjen e Hënës me Saturnin? Mos u dëshpëroni, qielli i tetorit ofron një tjetër shfaqje të vogël të mrekullueshme, me fuqi të jashtëzakonshme sugjestionuese: po flasim për hënën e parë të plotë të vjeshtës, e njohur edhe si Hëna e Gjahtarit.

Kushdo që beson se fazat e hënës prekin qeniet njerëzore, duhet të dijë se hëna e plotë – një pararojë e shumë sugjerimeve letrare dhe kinematografike – rrit ndërgjegjësimin tonë, e bën më të lehtë të shohim të vërtetën ose të kuptojmë më qartë pasojat e veprimeve tona.

Momenti i hënës së plotë është i përsosur për të medituar, për t’u harmonizuar me veten tonë më të thellë dhe për të rimbushur veten me energji të re.

Por le të kthehemi në fillimin e vjeshtës: Hëna e Gjuetarit do të ngrihet në qiell më 9 tetor dhe – nëse e lejon moti – do të ndriçojë gjithçka me shkëlqimin e saj të bardhë.

Hëna e parë e plotë e stinës së vjeshtës mund të quhet edhe Hëna e përgjakur ose nëse është më afër ekuinoksit, bëhet Hëna e Korrjes, siç ka ndodhur në vitin 2020 dhe afërsisht çdo 3 vjet.

Quhet Hëna e Gjahtarit për shkak të traditës së amerikanëve vendas, veçanërisht të fisit më të ushqyer – Algonquians – të cilët, me hyrjen zyrtare në vjeshtë, panë në dritën e prodhuar nga hëna e plotë një mundësi joshëse, me të vërtetë e pashpjegueshme, për të bërë furnizime ushqimore në funksion të ardhjes së afërt të stinës së ftohtë.

Komunitetet e Kontinentit të Ri dhe të Vjetër ishin mjaft të lidhura me këtë ngjarje, sepse ka shumë të ngjarë të ishte e fundit para ngricave: për këtë arsye ata e shfrytëzuan atë për të gjuajtur dhe furnizuar në afat të gjatë.

Sot, gjërat janë shumë të ndryshme, ritmet kanë ndryshuar si dhe dëshira për të gjetur ushqim, kështu që Hëna e Gjahtarit ka humbur shumë nga kuptimi i saj origjinal.

Fakti është se mbetet një spektakël për sytë që nuk duhet humbur: mos harroni se hëna do të jetë e rrumbullakët dhe e plotë në orën 22.55 të datës 9 tetor, por që me perëndimin e diellit do të jetë e dukshme në qiell.