Duket shumë befasuese dhe shumë do të refuzojnë ta besojnë. Por kjo legjendë është aq e vërtetë sa vijnë, si të gjitha legjendat mitike të kaluara nëpër kohët e lashta…

Mihailo Tolotos, një murg ortodoks grek, thuhet se jetoi për 82 vjet dhe vdiq, pa i hedhur sytë kurrë mbi një grua. Thuhet se kishte lindur disa kohë në 1856, Mihailo Tolotos nuk e pa nënën e tij pasi ajo vdiq pak pasi ajo e lindi.

I pasigurt për prejardhjen e tij prindërore, disa burra e morën dhe ua dhanë murgjve ortodoksë në një manastir në majë të malit Athos. Aty u rrit dhe u kujdes dhe e kaloi jetën në shërbim të manastirit.

Një ligj i quajtur Άβατον (avaton) në greqisht, i miratuar në vitin 1046 nga perandori bizantin Konstandin Monomachos, ndalon hyrjen e grave në majë të malit.

Ky ligj u vendos në mënyrë që burrat që jetonin në manastiret e shumta të mund të kalonin jetën e tyre në beqari absolute me paqe. Murgjit janë të mendimit se prania e grave ndryshon rrugën e tyre drejt beqarisë, dhe në fund të fundit, ndriçimit shpirtëror.

Duke pasur kontakte shumë të kufizuara me botën e jashtme, Tolotos (në mesin e shumë të tjerëve) nuk takoi kurrë gra pasi ato nuk lejoheshin brenda manastire apo në mal.

U lejuan turistët, por vetëm burrat, të cilët vinin për të përjetuar jetën monastike ose për t’u vendosur atje si murgj…