100 studentë që studiuan në shkollën e mesme “Colonia” në Woodbridge (New Jersey) dhe u diplomuan midis viteve 1975 dhe 2000, vuajtën nga i njëjti tumor në tru, glioblastoma. Një varietet shumë i rrallë kanceri i ditëve të sotme, por që ishte shkaku i vdekjes për shumicën e këtyre studentëve.

Nga të gjithë bie në sy rasti i një studenti që vuante nga i njëjti kancer dhe që arriti të mbijetonte. Ky është Al Lupiano, i cili në një intervistë për “The New York Post” ka shpjeguar se është diagnostikuar me glioblastoma në vitin 2002. Një lloj tumori nga i cili vuante edhe motra e tij, e cila vdiq në mars të vitit të kaluar.

Pas vdekjes së tij, ky shkencëtar mjedisor i premtoi motrës se do të zbulonte se çfarë ndodhi: “Do ta zbuloj të vërtetën”. Krahas kësaj, ai ka treguar edhe arsyen e hetimit që ka kryer muajt e fundit: “Që kur zbulova se tre persona në familjen time ishin diagnostikuar me tumore shumë të rralla të trurit, të gjithë me të njëjtën madhësi dhe në të njëjtën anë të kokës, më duhej të gjeja një lidhje”.

Ky profesor vuri në dukje një lidhje të mundshme mjedisore që mund të jetë shkaku i zhvillimit të këtij lloji të tumorit të trurit: “Nuk është uji i ndotur. Nuk është ajri apo ndonjë gjë në tokë. Nuk është diçka që shkaktojnë zakonet e këqija…”

Në këtë mënyrë, ai vuri në dukje rrezatimin jonizues, një lloj rrezatimi me energji të mjaftueshme për të jonizuar energjinë atomike dhe llojet kryesore të të cilit janë rrezatimi alfa, beta dhe gama. Përballë kësaj mundësie, ai ka hetuar se çfarë lloj objekti është ndërtuar më parë në tokën ku ndodhet shkolla, edhe pse nuk ka pasur asgjë më parë.

Nga ana tjetër, kryetari i bashkisë së qytetit, John McCormick, deklaroi për CBS se gjithçka mund të kishte nisur me ndërtesën: “Të gjithë jemi të shqetësuar dhe duam t’i shkojmë deri në fund çështjes. Kjo nuk është normale. Ajo që ka ndodhur mund të jetë shkaktuar nga materiali që është sjellë gjatë ndërtimit të shkollës”.

Megjithatë, Al Lupiano rrëfeu versionin e tij të asaj që ndodhi në “NJ Spotlight New”. Sipas këtij shkencëtari, origjina e problemit mund të jetë në fabrikën” Middlesex”, që ndodhet rreth 15 kilometra larg shkollës në fjalë, në të cilën minerali i uraniumit i përdorur për zhvillimin e bombës atomike është ruajtur, trajtuar dhe paketuar në dekadën e vitit 1940.

Lupiano beson se një pjesë e tokës së kontaminuar nga kjo fabrikë është hequr në vitin 1967, viti kur u mbyll uzina dhe se kjo përkoi me vitin kur filloi ndërtimi i shkollës. Për momentin, nuk është një teori që konfirmohet. Agjentët e New Jersey po punojnë për hetimin e vendit ku është ndërtuar shkolla dhe ngjarjeve që kanë ndodhur.

Përsa i përket glioblastomës, siç shpjegohet nga Klinika Universitare e Navarrës, janë tumore që lindin nga qelizat mbështetëse të indit të trurit. Ato mund të jenë tumore parësore ose metastatike. Simptoma më e zakonshme te pacientët me këtë tumor është dhimbja e kokës, megjithëse ka të tjera që manifestohen gjithashtu me një farë frekuence, si humbja e forcës, vështirësia në të folur, krizat apo gjakderdhja.

Në Shtetet e Bashkuara, sipas të dhënave nga Shoqata Amerikane e Kirurgëve Neurologë, incidenca e tij në është 3.21 për 100.000 njerëz. Nuk ka asnjë shkak të justifikuar që e shkakton këtë sëmundje, megjithëse ka patologji të ndryshme degjenerative të trurit që predispozojnë për glioma, sipas klinikës së sipërpërmendur.