Përgjatë një autostrade jashtë Melburnit në shtetin australian të Victoria ndodhet hoteli EastLink. Ose të paktën atë që duket si një hotel i nivelit të lartë, sepse në fakt është një lloj “oazi shkretëtirë” ose iluzion optik.

Në fakt, është vetëm një skulpturë e pazakontë që mashtron mijëra turistë çdo ditë. I projektuar nga artisti vendas Callum Morton, hoteli EastLink u hap në vitin 2007 dhe që atëherë ka ngatërruar shoferët.

Nuk është aq i madh sa një rrokaqiell – 20 metra i lartë, 12 metra i gjerë dhe 5 metra i trashë – por duke e kaluar atë me shpejtësi të madhe për herë të parë është vërtet e vështirë të dallosh, kështu që nuk është çudi që njerëzit e shikojnë në internet dhe i telefonojnë libër.

Për ta bërë edhe më të çuditshme, natën disa nga dritaret ndriçohen, duke bërë që të duket se disa dhoma janë të zëna. Por nuk ka dhoma dhe vetë ndërtesa nuk mund të vizitohet, sepse siç u përmend është një skulpturë e krijuar për qëllime thjesht zbukuruese.

Callum Morton e përshkroi konceptin e këtij projekti në fillim të viteve 2000 kështu: “Motoristët do ta shohin atë nga makina si një hotel të vërtetë dhe ndoshta, me kalimin e kohës, si një mbështetëse çuditërisht të zvogëluara që i ka shpëtuar një parku me temë ose një set filmi”.

Tani, gati dy dekada më vonë, krijimi i saj ende luan me mendjet e njerëzve që e kalojnë atë në rrugën me pagesë EastLink në lagjen Dandenong të Melburnit. Në fillim, ndërtesa e madhe drejtkëndëshe me një shenjë të madhe të kuqe “HOTEL” sipër duket krejt e zakonshme.

Por pastaj fillon të kuptosh se nuk është aq imponuese sa duhet dhe se është në mes të një fushe djerrë dhe më pas gjërat fillojnë të ngatërrohen.

Në lidhje me veprën e tij unike të artit, Morton tha: “Unë mendoj se është interesante se si vendosja e diçkaje në një hapësirë ​​që është paksa magjepsëse ose pak e çuditshme, ndryshon mënyrën se si njerëzit mendojnë për artin ose praktikën”.