Ka një pyll në Transilvani që nuk i shpëton famës së rajonit verior të Rumanisë, as historisë legjendare të fenomeneve paranormale që ndodhën në pyll.
Është pylli Hoia Baciu që shtrin atmosferën e tij të misterit në një sipërfaqe prej 300 hektarësh, pranë Cluj Napoca.

Sikur të mos mjaftonte fama e Transilvanisë, pylli Hoia Baciu është mbiquajtur Trekëndëshi i Bermudës i Rumanisë, për një sërë fenomenesh që nuk mund të shpjegohen në mënyrë racionale. Në fund të fundit, ne jemi në Transilvani, legjendat e çuditshme këtu janë normë. Dhe popullata vendase nuk i shmanget historisë.

Ata që jetojnë në këto anë shmangin këmbën në Hoia Baciu. Për shekuj me radhë, një rekomandim ka bërë rrugën e tij nëpër brezat e lindur në Cluj Napoca: “Qëndroni larg asaj toke, pranitë e liga e banojnë atë”. Edhe sot, ky paralajmërim i lashtë shënohet nga popullata vendase, me synimin për ta kaluar në shekuj në të ardhmen.

Pylli ka një aspekt shumë kurioz: megjithëse ka një moshë shekullore, pemët duken të rinj, kanë një trung të vogël dhe – në disa raste – të deformuara, të lakuar, me një pamje të panatyrshme. Për të mos humbur asgjë, në zemër të pyllit Hoia Baciu, ndodhet një formacion rrethor, ku nuk mund të rritet asnjë lloj vegjetacioni.

Edhe pse banorët e kanë trashëguar reputacionin e Hoia Baciut prej shekujsh, vetëm nga vitet 1960 janë marrë provat e para dokumentare të fenomeneve paranormale. Të mëparshmet janë në fakt vetëm në traditën gojore të popullsisë.

Guri i themelit lidhet me zhdukjen e një bariu me të gjithë tufën e tij prej mbi 200 delesh, i cili hyri në pyll për të kullotur dhe nuk u gjet më. Pas zhdukjes së tij, banorët e të gjitha qyteteve të afërta kontrolluan të gjithë zonën, por nuk u dëgjua asnjë lajm për bariun dhe kafshët.

Duket se në këto pemë kanë hyrë edhe një grup fermerësh, duke mos i lënë më kurrë, dhe janë kthyer në ato pemë të lakuara me një formë të panatyrshme. Episodi që i ndodhi një gruaje që hyri në pyll me një monedhë të shekullit të pesëmbëdhjetë në xhep është e pashpjegueshme: e gjetur ditë më vonë, ajo dukej njësoj si kur u zhduk, duke përfshirë edhe monedhën në xhep.

Akoma më i çuditshëm është rrëfimi i një 5-vjeçareje të humbur në Hoia Baciu. Prej vitesh ka nga ata që janë betuar të dëgjojnë britmat e një vajze të vogël në pyll. Ndoshta ishte një vajzë 5-vjeçare që u zhduk në pyll dhe u gjet 5 vjet më vonë.

Pas gjithë asaj kohe ai kishte veshur të njëjtat rroba si në ditën e zhdukjes dhe mbi të gjitha pa asnjë shenjë të kohës që kishte kaluar. Për një arsye të çuditshme vogëlushja ishte e bindur se kishte bredhur për disa orë, ndërkohë që kishin kaluar 5 vite të gjata.