Shtatë mrekullitë e botës, të njohura edhe si mrekullitë e botës moderne, janë vepra arkitekturore me rëndësi të konsiderueshme historiko-artistike të cilat për madhështinë e tyre janë të krahasueshme me Shtatë mrekullitë e botës së lashtë.

Këto të fundit njiheshin si të tilla nga bota greke dhe romake dhe ishin piramida e Keopsit, Kopshtet e varura të Babilonisë, statuja e Zeusit në Olimpia, tempulli i Artemidës në Efes, Kolosi i Rodosit, Mauzoleumi i Halikarnasit.

Megjithatë, koha ka çuar në shkatërrimin e të gjitha veprave me përjashtim të piramidës së Gizës, duke lënë vetëm dëshmitë e dokumenteve antike.

Sondazhi ndërkombëtar

Në vitin 2000, me rastin e Lojërave Olimpike të Sidneit, kompania zvicerane New Open World Corporation dhe gazetari Bernard Weber nisën një sondazh në mbarë botën përmes internetit për të zgjedhur shtatë mrekullitë e reja të botës nga 17 vepra arkitekturore.

Nisma ishte aq e suksesshme sa, duke ndjekur interesin e kombeve në mbarë botën, lista e kandidatëve u rrit në mbi 150 monumente dhe mbyllja e sondazhit u shty disa herë, aq sa zgjati me vite.

Faza e parë e votimit përfundoi në fund të vitit 2004 dhe 77 punimet e përzgjedhura u dorëzuan në shqyrtimin e një jurie ndërkombëtare. Në vitin 2006 u arritën 21 punimet finaliste dhe më 7 korrik 2007 u shpallën fituesit në Lisbonë.

7 mrekullitë e botës së lashtë nuk ishin përjashtuar nga votimi dhe mund të konkurronin për një zgjedhje të re, aq sa piramida e madhe e Gizës kishte arritur në finale. Më pas u vendos që kësaj vepre t’i lihej një vend nderi. Nga votimi mbarëbotëror u shpallën 7 mrekullitë e reja të botës.

Muri i Madh i Kinës

Është ndërtuar duke filluar nga viti 215 para Krishtit në veri të Kinës për të mbrojtur perandorinë nga popullsitë nomade. Gjatësia e tij, duke matur të gjitha degët e saj, është 21196 kilometra.

Çiçen Itza

Ishte një qytet Maja në Gadishullin Jukatan të Meksikës që lulëzoi në shekujt 9 dhe 10 pas Krishtit. Ndër ndërtesat më mbresëlënëse të kompleksit arkeologjik është piramida e shkallëve El Castillo, 24 metra e lartë dhe me katër shkallë secila me 91 shkallë.

Duke shtuar shkallët dhe duke marrë parasysh platformën e sipërme të tempullit, ka 365 shkallë që përfaqësojnë ditët e kalendarit Maja.

Petra

Në buzë të shkretëtirës arabe, në Jordani, ishte një qytet i gdhendur në shkëmb, kryeqyteti i perandorisë Nabataean. Thesari është hyrja e qytetit legjendar, 30 metra i lartë dhe 43 i gjatë. Ai të çon brenda varrit të një prej sundimtarëve Nabataean, Aretas III dhe më vonë u përdor si një vend adhurimi.

Mendohej se urna e vendosur në krye të fasadës së hyrjes përmbante thesarin e faraonit. Hyrja është e gdhendur në shkëmbin rozë, karakteristikë e vendit dhe ndryshon ngjyrim në kohë të ndryshme të ditës.

Macchu Picchu

Është një qytet inkash që ngrihet në Andet peruane, në një lartësi të madhe. E ndërtuar në shekullin e 15-të dhe më vonë e braktisur, ajo është e famshme për muret e saj të sofistikuara prej guri të thatë të formuar nga blloqe të mëdha guri të mbajtur së bashku pa përdorur llaç. Ndërtesat janë të rregulluara sipas rreshtimeve astronomike.

Krishti Shëlbues

Është një statujë kolosale që ndodhet në majë të malit Corcovado në Rio de Zhaneiro. Krishti Shëlbues është 30 metra i lartë, nga të cilët 8 metra janë vetëm baza.

Ndërtimi i statujës filloi në vitin 1922 dhe përfundoi në vitin 1931. Është në stilin Art Deco, prej betoni dhe i mbuluar me pllaka të vogla guri sapuni.

Koloseu

Amfiteatri Flavian u ndërtua në Romë në shekullin e parë pas Krishtit. me urdhër të perandorit Vespasian. Ka përmasa 189 me 156 metra.

Është amfiteatri romak më i madh në botë dhe mund të mbajë nga 50,000 deri në 87,000 njerëz që kanë qenë dëshmitarë të luftimeve të përgjakshme midis gladiatorëve dhe kafshëve të egra.

Emri Colosseum u përhap vetëm në mesjetë dhe rrjedh nga “colosseum” (kolosal) si për madhësinë e tij në krahasim me ndërtesat e qytetit, ashtu edhe për statujën gjigante të Neronit që qëndronte aty pranë.

Taj Mahal

Është një mauzoleum i ndërtuar në shekullin e gjashtëmbëdhjetë në Indi nga perandori mysliman Sha Jahan, për nder të gruas së tij të dytë, e cila vdiq në lindje. Perandori deklaroi se mauzoleumi do të strehonte eshtrat e gruas së tij dhe duhet të ishte më mbresëlënësi i ndërtuar ndonjëherë në botë.