Icehotel-it ikonik të Laplandës i është dhënë një jetë e re për vitin e tij të 33-të. Nuk është një hotel i thjeshtë dhe i zakonshëm me dhoma dhe suita, por një vepër e vërtetë arti e bërë nga akulli e krijuar në fshatin e vogël Jukkasjärvi, në Suedinë veriore.

Çdo vit, kur lumi Torne ngrin, ujërat e tij të pastër përdoren si material për ndërtimin e hotelit të ri të akullit, i cili është konceptuar si një simpozium i krijuesve dhe artistëve të akullit nga e gjithë bota.

Fshati Jukkasjärvi ndodhet në bregun e lumit Torne, 17 kilometra nga Kiruna. Çdo vit 24 artistë të përzgjedhur mblidhen tradicionalisht në Jukkasjärvi për të ndërtuar dhoma që janë përvoja të vërteta shqisore, vepra arti origjinale dhe unike që përfaqësojnë hotelin e ri të akullit. Objekti përdor vetëm akull natyror nga lumi Torne, i cili është një nga lumenjtë e fundit të pacenuar në Europë.

Me një gjatësi prej 520 kilometrash, lumi Torne rrjedh nga malet e lashta në perëndim të Suedisë në bregdetin në lindje, ku derdhet në gjirin Bothnian. Kur hoteli i akullit shkrihet në verë, një përzierje bore dhe akulli që përdoret për të ndërtuar hotelin, rrjedh përsëri në lumë në një cikël të vazhdueshëm.

Tetëmbëdhjetë suita artistike krijohen çdo vit për Icehotel-in e ri, përveç hotelit të përhershëm dhe akullit që mirëpret mysafirët gjatë gjithë vitit. Moti në Jukkasjärvi në nëntor dhe dhjetor mund të arrijë -30°C, ideal për ndërtimin e një hoteli të ri me borë dhe akull që funksionon me energji diellore.

Një kupolë akulli, kërpudha gjigante dhe figura të frymëzuara nga videolojërat janë vetëm disa nga krijimet artistike të krijuara këtë vit për Icehotel-in, i cili në edicionin 2022/2023 kërkonte marrjen në konsideratë të 10 pishinave olimpike snis.

Çdo vit rreth 70,000 të ftuar nga e gjithë bota vizitojnë hotelin e akullit. Hoteli ofron dy mënyra për të kaluar natën, në suitat artistike të akullit dhe borës ose në kabinat e ngrohta të hotelit të përhershëm të akullit.

Temperatura në dhomat e ftohta nuk zbret kurrë nën -5 gradë Celsius dhe mysafirëve u sigurohet gjithçka e nevojshme për të kaluar një natë në një dhomë të ftohtë me akull. Fjetja në Icehotel ka një kosto që varion nga 660 euro në 1400 euro nata për suitën më të çmuar artistike.