Dyzet e gjashtë balena të vogla të bllokuara në Indonezi kanë vdekur pasi shpëtimet arritën të shpëtonin vetëm tre. Zyrtarët lokalë e kanë bërë të ditur lajmin.

Dje, të paktën 49 balena pilot me pendë të shkurtër arritën në një plazh në ishullin Madura në Java veriore.

Vullnetarët përdorën tarpë ose thjesht duart e tyre të zhveshura për t’u përpjekur t’i vendosnin përsëri në det.

Rrymat kryq në det të hapur në zonë paraqesin një rrezik për balenat, të cilat rrezikojnë të bllokohen midis shkëmbinj nënujorë korale afër tokës.

Ndotja, rrjetat e braktisura dhe mbeturinat plastike lundruese janë gjithashtu një rrezik për kafshët detare.

Në korrik të vitit të kaluar, 10 balena pilot u gjetën të ngordhura pranë Kupang.

Në vitin 2018, një balenë e spermës u gjet e vdekur në Indonezi me më shumë se 100 gota dhe 25 qese plastike në stomak, duke ngritur shqetësime në lidhje me problemin e madh të mbeturinave detare në arkipelagun e Azisë Juglindore.