Kur flasim për inteligjencën artificiale, ne hyjmë në një fushë me shumë aspekte, e cila përfshin sektorë të ndryshëm dhe hap perspektiva ende për t’u zbuluar.

Nga njëra anë, në fakt, ekziston potenciali i madh që teknologjia mund t’i ofrojë njeriut, por nga ana tjetër, ka ende pyetje të mëdha në lidhje me përdorimin e këtyre sistemeve.

Dhe nëse ngrenë dyshime nga të njëjtët njerëz që investuan së pari në kërkime, të bindur se zhvillimi teknologjik do të sillte vetëm suksese, duhen bërë disa pyetje.

Investitori në fjalë, siç raporton faqja britanike Daily Star quhet Arram Sabeti, CEO i një kompanie me seli në San Francisko i cili ka publikuar një sërë përmbajtjesh në Twitter në të cilat nënvizon rreziqet që lidhen me teknologjinë.

Sipas sipërmarrësit, inteligjenca artificiale do të ishte potencialisht “më e rrezikshme se armët bërthamore” – duke cituar Elon Musk – dhe pikërisht për këtë arsye njeriu thotë se është i frikësuar për të ardhmen.

Në lidhjen e gjatë në rrjetin social, Sabeti deklaron se nuk është i vetmi në këtë sektor që ka frikë për zhvillimin e teknologjive më të sofistikuara të inteligjencës artificiale. “Pothuajse të gjithë janë të shqetësuar,” shkruan burri.

Dhe ai shton se, ndërsa kërkimet vazhdojnë, menaxhimi i afrohet gjithnjë e më rrezikshëm zhvillimit të sistemeve me performancë “afër nivelit njerëzor”. Rezultati? “Po thërrasim demonin”, shkruan Sabeti.

Prandaj, ka pak për t’u gëzuar përballë qëllimeve që po arrin inteligjenca artificiale duke përmirësuar aftësinë e saj për të zgjidhur probleme gjithnjë e më komplekse.

Fjalët, ato të CEO, që pasojnë disa ditë ato të Eliezer Yudkowsky, një nga teoricienët e së njëjtës AI, i cili pohoi se i gjithë njerëzimi rrezikon të vdesë për shkak të versionit “armiqësor mbinjerëzor” të një softueri. Ku është kufiri që nuk duhet tejkaluar para se të jetë tepër vonë?