E vendosur në kanalet e Xochimilco, në jug të qendrës së Mexico City, shumë pranë stadiumit të futbollit Estadio Azteca, ndodhet Isla de las Muñecas, e cila është kthyer në një atraksion turistik për vizitorët nga e gjithë bota.

Çfarë fshihet pas këtij vendi të errët? Ne paraqesim legjendën qe me kalimin e viteve eshte përhapur me turizmin që takohet çdo vit në këto kanale të Meksikës së bukur. Legjenda thotë se Don Julián, i cili ishte roje në ishullin e kukullave, zbuloi trupin e një vajze në bregun e liqenit.

Kështu që ai me dëshpërim bëri gjithçka për t’i shpëtuar jetën, megjithatë, vajza e vogël nderroi jete për shkaqe te çuditshme dhe te panjohura. Pas asaj që ndodhi, roja u ndje keq dhe u sigurua se shpirti i vajzës kishte pushtuar një nga kukullat, kështu që Don Julián, për të mbrojtur veten, filloi të varte kukulla të të gjitha llojeve dhe madhësive rreth lagunës së vendosur në Xochimilco.

Me kalimin e kohës, burri pretendoi se të gjitha kukullat ishin të pushtuara nga shpirtrat e fëmijëve, pak nga pak burri u bë një vetmitar dhe filloi të jetonte në ishullin e tij, vetëm me dhjetëra kukulla të thyera dhe të vjetra që mblodhi nga plehrat.

Shumë njerëz siguruan se ndoshta ai ishte i pushtuari, sepse ai ndryshoi rrënjësisht mënyrën e të qenit pas asaj që ndodhi. Disa kohë më vonë, Don Julián u gjet pa jete në të njëjtin vend ku kishte gjetur vajzën që u përpoq të shpëtonte. Disa thonë se ai ndihej fajtor që nuk e kishte shpëtuar dhe kjo ishte arsyeja pse ai ishte çmendur.

Pas humbjes së Don Julián, ishulli u bë një nga atraksionet kryesore të Xochimilco, njerëzit e vizitojnë atë për të vëzhguar të gjitha kukullat që sipas legjendës ishin varur nga roja. Deri më sot njerëzit thonë se kukullat marrin jetë natën, kjo është legjenda që e mban gjallë Xochimilcon si turist.