Ndryshimet klimatike janë gjithnjë e më të dukshme për të gjithë, megjithëse disa kanë ende guximin të mohojnë provat.

Sikur të mos mjaftonte kjo, si provë, gjithçka që ka ndodhur vitet e fundit, një dëshmi e re vjen nga fotot nga hapësira të Samantha Cristoforetti.

Akullnaja Careser (Val di Peio, Trentino-Alto Adige) po zhduket. Prandaj, imazhet e reja konfirmojnë parashikimet e trishta të dhjetë viteve më parë.

Në një studim të udhëhequr nga Universiteti i Padovës dhe i botuar në The Cryosphere, u lexua se akullnaja është aktualisht shumë e çekuilibruar dhe po kalbet me shpejtësi me një shkallë mesatare të humbjes së masës gjatë 3 dekadave të fundit që tregon një rritje të papritur në korrelacion me akullnajat e tjera të Alpet.

Nëse humbja masive do të vazhdonte me këtë ritëm, akullnaja do të zhdukej brenda disa dekadash. Artikulli që po i referohemi është botuar në dhjetor 2013, pra gati 10 vjet më parë, por i referohet vëzhgimeve të përditësuara në 2012.

Prandaj mund të themi se kanë kaluar saktësisht dhjetë vjet dhe parashikimet – mjerisht – duket se shkojnë në drejtim të një profecie dramatike të destinuar të realizohet, siç e vërteton edhe klimatologu Paolo Gabrielli.

“Pas 10 vitesh realiteti konfirmon parashikimet”, shkruan në Twitter Samantha Cristoforetti duke shfaqur pamjet. Një realitet i frikshëm dhe që ndoshta vetëm studiuesit kishin filluar ta hamendësonin deri para disa vitesh.

Megjithatë, sot opinioni publik është gjithashtu shumë i ndjeshëm ndaj çështjes së ndryshimeve klimatike. Dhe nuk mund të ishte ndryshe, pasi provat janë vërtet aty për t’i parë të gjithë.

Kuptohet, edhe një herë, se është me të vërtetë thelbësore të ndërhyhet para se të jetë tepër vonë dhe të përmbyset një prirje që rrezikon të shkaktojë dëme të paimagjinueshme në të gjithë planetin. Prej vitesh nuk kujdesemi për tokën tonë, tani ka ardhur vërtet koha.