Shumë nxehtë dhe pa shi: alarmi i thatësirës në Itali. Në Gaeta, gjatë Blue Forum Italia Network, Ministri për Politikat Bujqësore Stefano Patuanelli tha:

“Mendoj se është e pashmangshme shpallja e gjendjes së krizës në lidhje me thatësirën. Kemi zona të tëra të vendit dhe Europës që nuk kanë shi për muaj të tërë.

“Rritja e energjisë filloi në shtator pas një vere pa erë në veri, e cila çoi në prodhim më të vogël të energjisë dhe kjo çoi në një rritje të rezervave të gazit. Tranzicioni ekologjik duhet të jetë konkret, ku të gjithë të marrim vendime të përbashkëta”.

Është alarm thatësire në Itali

Lumi Po nuk kishte qenë kaq i thatë për dekada, shirat vazhdojnë të mos bien, bujqësia italiane rrezikon të falimentojë. Nivelet minimale historike për shkallët e mbushjes së liqeneve të mëdhenj: Maggiore është 22%, ajo e Komos 25%.

Nuk shkojnë më mirë gjërat në Italinë Qendrore, ku liqeni i Braçianos arrin -107 cm në krahasim me zeron hidrometrike. Një situatë “dramatike”, thotë Coldiretti, për shkak të reshjeve shumë të ulëta që shënuan të gjithë vitin 2022 dhe tashmë të përkeqësuar nga vala rekord e të nxehtit që nuk tregon shenja se do të largohet.

15 ditë për të shpëtuar të korrat

Këshilltari për Mjedisin i Rajonit të Piemontes, Matteo Marnati, thotë se kanë mbetur vetëm 15 ditë për të shpëtuar të korrat.

Guvernatori Alberto Cirio ka bërë thirrje për një gjendje fatkeqësie për bujqësinë, ndërsa personat e brendshëm japin alarmin në fushat e orizit. Ndërkohë në Milano po mendohet të ulet niveli i ujit të Naviglio në Darsena për t’ia ofruar fermerëve.