Ndoshta dikush do të dëshirojë të paketojë valixhet dhe të fluturojë në anën tjetër të botës për të marrë pjesë në një shfaqje madhështore që do të zhvillohet më 8 Prill 2024 (prandaj ka gjithë kohën e duhur për të menduar dhe për t’u përgatitur).

Po flasim për një eklips të plotë diellor. Një hije e errët do të udhëtojë nëpër Meksikë, Shtetet e Bashkuara dhe Kanada. Europa nuk do të përfshihet, për fat të keq.

Eklipsi i plotë diellor është një fenomen sa i pabesueshëm aq edhe i rrallë dhe i veçantë. Këtë herë do të kalojë pesë zona kohore në Amerikë. Hija do të përhapet në kontinentin e Amerikës së Veriut, nga Mazatlán (Meksikë) në Newfoundland (Kanada), duke kaluar nëpër Shtetet e Bashkuara, për një kohëzgjatje totale prej afërsisht 1 orë e 43 minuta.

Por çfarë do të thotë eklipsi i plotë diellor? Është fenomeni që ndodh kur dielli, hëna dhe toka janë të rreshtuara në mënyrë të përkryer në këtë renditje, dhe sateliti ynë mbulon yllin tonë i cili do të errësohet plotësisht për disa minuta për këtë arsye.

Kur, nga ana tjetër, shtrirja nuk është perfekte, ne flasim për një eklips të pjesshëm të diellit dhe ylli ynë duket “i ngrënë”, si të thuash, për një pjesë.

Për të qenë i sinqertë, eklipsi është për shkak të hijes së hënës së projektuar në Tokë, e cila gjeneron një kon të errësirës në Planetin tonë, nga i cili vërehet fenomeni. Pra, nuk është vetë Hëna ajo që errëson Diellin, siç mendohet ndonjëherë gabimisht.

Në eklipsin diellor të 8 prillit të ardhshëm 2024, një numër i madh parqesh kombëtare do të preken, veçanërisht në rajonin Four Corners (pika e vetme në territorin e SHBA ku katër shtete prekin njëri-tjetrin, përkatësisht Arizona, Kolorando, New Mexico dhe Utah).

Flitet për një numër shumë të lartë personash që do të kenë fatin të ndjekin këtë spektakël. Sa është? 31 milionë njerëz vetëm në Shtetet e Bashkuara dhe mendohet se shumë të tjerë do të udhëtojnë me qëllim vetëm për të shijuar shfaqjen.

Siç u përmend, Europa nuk do të preket nga kjo ngjarje, por është e besueshme të mendohet për një ngjarje transmetimi për ta ndjekur gjithsesi.