Inxhinierët në Japoni kanë vendosur një rekord të ri botëror për shpejtësinë më të shpejtë të internetit – dhe është aq i shpejtë sa do të mund të shkarkoni gati 80,000 filma në vetëm një sekondë.

Rekordi i ri është 319 terabit për sekondë (Tb/s). Ky është dyfishi i rekordit të mëparshëm botëror për shpejtësinë më të shpejtë të internetit dhe rreth 7.6 milionë herë më shpejt se shpejtësia mesatare e internetit në shtëpi në SHBA (42 megabit për sekondë).

Kabllot me fibra optike: Lloje të ndryshme lidhjesh interneti transmetojnë të dhëna mbi lloje të ndryshme harduerësh. Lidhjet e vjetra dial-up, për shembull, mbështeteshin në telat e telefonit, ndërsa lloji më i shpejtë i internetit i disponueshëm sot – fibra – përdor kabllot me fibra optike.

Këto kabllo transmetojnë të dhëna duke përdorur impulse drite, të cilat udhëtojnë përgjatë fibrave të holla optike me bërthama qelqi ose plastike. Mund të mos jetë shumë e vështirë për të integruar teknologjinë në infrastrukturën ekzistuese.

Për të thyer rekordin për shpejtësinë më të shpejtë të internetit, studiuesit në Institutin Kombëtar të Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit të Japonisë zhvilluan një fibër optike eksperimentale me katër bërthama, në vend të vetëm një.

Më pas ata kombinuan fibrën e tyre me një lazer që lëshonte impulse në gjatësi vale të ndryshme dhe teknika të shumëfishta të amplifikimit të sinjalit. Kjo u mundësoi atyre të transmetonin të dhëna në një distancë prej më shumë se 1800 milje me 319 Tb/s.

Megjithatë, ekziston një pjesë e eksperimentit që mund të ketë ndikim në jetën tuaj në të ardhmen jo shumë të largët: fibra optike. Një pjesë e sistemit përdoret për të thyer rekordin për shpejtësinë më të shpejtë të internetit. (Kredia: NICT)

Studiuesit arritën të paketojnë të katër bërthamat në një fibër me të njëjtin diametër si fibrat me një bërthamë që përdoren për të ofruar internetin e sotëm me fibra optike. Kjo do të thotë se mund të mos jetë shumë e vështirë për të integruar teknologjinë në infrastrukturën ekzistuese.

“Shpresoj që fibra të tilla të mund të mundësojnë transmetim praktik me shpejtësi të lartë të të dhënave në një afat të shkurtër, duke kontribuar në realizimin e sistemit të komunikimit bazë të nevojshëm për përhapjen e shërbimeve të reja të komunikimit përtej 5G,” shkruajnë ata në punimin e tyre. .