Uji është një aleat i vërtetë i mirëqenies njerëzore, aq sa trupi ka nevojë për të për të kryer të gjitha funksionet e tij jetësore.

Uji pa sheqer dhe pa kalori garanton hidratimin e nevojshëm, në të vërtetë thelbësor, për jetën dhe ne duhet të marrim sasitë e duhura çdo ditë.

Dhe për të kuptuar nëse pimë mjaftueshëm, duhet t’i kushtojmë vëmendje disa simptomave që mund të jenë sinjali i dehidrimit në vazhdim.

Sipas kërkimeve të fundit, për shembull, vetëm një përqindje e vogël e njerëzve i njohin këto shenja, ndërsa 65% e popullsisë nuk është plotësisht e vetëdijshme për to. Më mirë, pra, të sqarohemi.

Ndër simptomat më të zakonshme që lidhen me një gjendje pak a shumë të rëndë dehidrimi janë halitoza, goja e thatë dhe urina me ngjyrë të errët.

Por nëse këto janë kambanat e para të alarmit, mund të shtohen edhe të tjera si kapsllëku, lodhja e muskujve, infeksionet urinare dhe dhimbje koke.

Të qenit i dehidratuar, në fakt, është një gjendje komplekse që vë në vështirësi sisteme të ndryshme të trupit. Kështu, truri mund të hyjë edhe në një gjendje vuajtjeje e cila shprehet me dhimbje koke me intensitet të ndryshëm.

Po kështu, veshkat dhe trakti urinar mund të zhvillojnë infeksione më lehtë. Ndër efektet e tjera që lidhen me dehidratimin, theksojnë ekspertët, nuk duhet të nënvlerësojmë ndjenjën e konfuzionit dhe ndryshimet e humorit, të cilat, sidomos te të moshuarit, mund të kenë rezultate shumë të paparashikueshme.

Prandaj, rëndësia e marrjes së sasive të ujit të nevojshme për të hidratuar trupin çdo ditë. Dhe këshillohet që të pihet vazhdimisht gjatë gjithë ditës, jo vetëm gjatë vakteve apo në mëngjes.

Megjithatë, nëse nuk e doni veçanërisht ujin, nuk ka nevojë të keni frikë pasi mund të hidratoheni edhe me çaj, kafe dhe lëngje. Në këtë mënyrë mund t’i themi lamtumirë edhe dhimbjes së bezdisshme të kokës.