Ka shumë gjëra që na shtyjnë të udhëtojmë dhe të arrijmë destinacione të largëta apo të afërta. Ato janë atraksionet ikonike të botës, janë kulturat dhe traditat që ne nuk i njohim dhe që mezi presim t’i prekim nga dora e parë.

Dhe pastaj, përsëri, peizazhet e paprishur, peizazhet e kartolinave dhe ato trashëgimi historike, kulturore dhe peizazhore që i përkasin mbarë njerëzimit.

Dhe nëse është e vërtetë që zgjedhja e një destinacioni ndjek në mënyrë të pashmangshme vullnetin e zemrës dhe shijet e çdo udhëtari individual, është po aq e vërtetë që të gjithë jemi të shtyrë nga e njëjta dëshirë për të jetuar përvoja unike dhe të papërsëritshme.

Dhe është pikërisht në një nga këto eksperienca që duam t’ju shoqërojmë sot, ajo që na çon në një rrugë që ndiqet nga ndjekja e dritës së fenerëve, e njëjta që të çon në disa nga vendet më ndjellëse dhe panoramike në tërë bota. Mirë se vini në Route des Phares.

Emri i saj është Route des Phares, dhe fjalë për fjalë do të thotë rruga e fareve. Një emër sa ndjellës dhe sugjestionues aq edhe i përshtatshëm që na prezanton me atë që është një nga rrugët më të bukura në botë.

Për ta zbuluar duhet të shkojmë në Brittany, gadishulli kodrinor i Francës veriore, i njohur për bregdetin e thyer, qytetet bregdetare dhe të gjitha ato pamje me kartolina që mund të zbulohen çdo kilometër të udhëtuar.

Çdo vit, në këtë vend të jashtëzakonshëm, mijëra udhëtarë nga e gjithë bota vijnë për të admiruar pamjet panoramike më të bukura në botë. Por ka një mënyrë tjetër për të zbuluar se cili është një nga brigjet më të jashtëzakonshme në të gjithë Evropën, dhe kjo është ajo që na çon në rrugën e fareve.

Gardianët e vetmuar të detit dhe bregdetit, në këtë rrugë që shkon nga Brignogan dhe arrin në Brest, shndërrohen në pika kardinale të reja dhe të paprecedentë që shoqërojnë aventurierët në një udhëtim për të zbuluar vende ikonike, të egra dhe të jashtëzakonshme, duke ndriçuar rrugën e tyre me dritë.

Ata janë të gjatë dhe madhështor, më të vegjël dhe më sugjestionues, disa jashtëzakonisht të vetmuar. Por të gjithë janë të bashkuar në të njëjtin mision, atë të ndriçimit të brigjeve dhe rrugës së udhëtarëve.

Fenerët që gjarpërojnë përgjatë bregut të egër Breton janë të shumtë, vetëm mendoni se këtu është përqendrimi më i lartë i këtyre rojeve të natës. Dhe pikërisht atyre u është besuar detyra e ndriçimit të udhëtimit në rrugën që të çon në zbulimin e këtij vendi të jashtëzakonshëm.

Në Route des Phares është e mundur të takoni farat më të bukur dhe më emocionues në Brittany, dhe ndoshta në të gjithë botën. Rruga gjarpëron për rreth 90 kilometra dhe të çon në disa nga vendet më të pacenuara dhe më ikonike në të gjithë territorin.

Disa nga këta farë, pothuajse të gjithë, janë të hapur për publikun dhe i lejojnë vizitorët të ngjiten në majë, nga ku mund të shijojnë një pamje të lë pa frymë.

Ndër më të bukurat dhe magjepsësit gjejmë atë të Saint Mathieu, i cili e ka marrë emrin nga kepi në të cilin ndodhet. I vetmuar, madhështor dhe imponues, ky far është i rrethuar nga shkëmbinj të thepisur dhe të lartë që krijojnë një skenar unik në botë.

Ndër faret më piktoreske në të gjithë Brittany-n gjejmë Petit Minou. E vendosur në bregun verior, pak kilometra larg Brestit, ky kujdestar i vetmuar i pozicionuar me pamje nga deti dhe i lidhur me tokën nga një urë guri, krijon një panoramë unike në botë. E pamundur të mos biesh në dashuri.

Pastaj është një far, jo shumë larg nga Brignogan, i cili mahnit dhe magjeps me madhështinë e tij. Ky është Phare de l’Ile Vierge dhe, me 83 metra lartësi, është fari më i lartë në Evropë dhe është spektakolar.