Mëngjesi është një nga momentet më të rëndësishme të ditës, për t’u përjetuar duke i kushtuar disa minuta të tjera edhe me koston e vendosjes së alarmit më herët.

Ajo që hamë në fillim të çdo dite, në fakt, është thelbësore për të filluar të përballojmë të gjitha angazhimet tona në mënyrën më të mirë, duke mbështetur siç duhet trupin dhe mendjen tonë.

Për këtë arsye, ekspertët rekomandojnë të mos anashkaloni kurrë vaktin që hap ditën, por gjithashtu t’i kushtoni vëmendje asaj që hamë. Për shembull, kafe me qumësht (për të mos ngatërruar me makiaton, e cila ka një sasi më të vogël qumështi) është shumë e dashur – si nga të rriturit ashtu edhe nga fëmijët – por a është vërtet zgjidhja më e mirë?

Sipas nutricionistëve, përzierja e kafesë dhe qumështit nuk është një ide e mirë, veçanërisht duke pasur parasysh tretshmërinë e vështirë të qumështit.

Në fakt, kombinimi i kësaj të fundit në sasi të mëdha me kafenë krijon një pije që mund të jetë shumë e rëndë për shkak të formimit të tannatit të albuminës.

Kjo substancë kërkon rreth tre orë për tretje, një kohë shumë e gjatë për vaktin e parë që rrezikon të rëndojë shumë trupin në vend që t’i sigurojë energjinë që i nevojitet.

Por ka edhe më shumë, pasi qumështi shpesh asimilohet me vështirësi dhe mund të irritojë edhe zorrën. Prandaj, njerëzit që vuajnë nga koliti duhet ta shmangin atë plotësisht, si dhe, padyshim, ata që janë intolerantë. Këshilla për ata që nga ana tjetër nuk kanë probleme të veçanta janë gjithmonë në bilancin ushqimor.

Herë pas here, pra, mund të jepet edhe një filxhan latte me kusht që të mos tejkalohen sasitë për të mos rënduar në mënyrë të panevojshme trupin në mëngjes herët.

Qumështi dhe derivatet mund të konsumohen në qetësi të plotë, duke shmangur keqpërdorimin e tyre dhe duke ndërprerë menjëherë konsumimin e tyre në rast të shfaqjes së ndonjë reaksioni negativ.