Infektimi “i veçantë” është certifikuar dhe është një risi që ka ndezur një alarm shëndetësor në të gjithë botën. Për herë të parë, në fakt, shkencëtarët tajlandezë kanë demonstruar transmetimin e Covid nga një mace tek një veteriner.

Ata e bënë këtë përmes një studimi të botuar në “Emerging Infectious Diseases”, të raportuar më vonë nga “Nature”. Është e pashmangshme të flitet për alarm pasi ka rreth 220 milionë mace shtëpiake në botë.

Megjithatë, në të njëjtën kohë, kjo përhapje e madhe duhet të na lejojë të supozojmë se jemi në prani të një ngjarjeje më shumë unike sesa të rrallë.

Nga ana tjetër, virusi jo vetëm që sulmon njerëzit, por edhe (të paktën) 50 forma të tjera të ndryshme të kafshëve.

Nga qentë te hipopotamët, duke kaluar nëpër lloj brejtësish, në këto raste virusi përgjithësisht vetë-kufizohet dhe vdes vetë pa pasoja as për kafshën, as për nivelin e ngjitjes.