Nëse në shumë vende të botës është e vështirë të praktikohet grumbullimi i ndarë i mbeturinave sipas 5 kategorive, mendoni për banorët e Kamikatsu në Japoni, fshati i parë me zero mbetje në botë, të cilët ndajnë plehrat e tyre në 34 kategori.

Ndërsa në Europë ne luftojmë me thatësirën dhe luftojmë për të kuptuar se është e nevojshme të reduktojmë konsumin tonë dhe ndikimin tonë në mjedis, një mësim mbi praktikat e mira mjedisore vjen nga Japonia.

Në ishullin e Shikoku ndodhet fshati i largët Kamikatsu i cili praktikon një ekonomi me konsum të ulët për gati njëzet vjet. Është fshati i parë pa mbeturina në botë.

Japonia nuk është vetëm një lider në progresin teknologjik, por është gjithashtu ndër liderët ndërkombëtarë në praktikat mjedisore si grumbullimi i veçantë dhe riciklimi i mbetjeve.

Kamikatsu, në rajonin e Shikoku, një orë me makinë nga qendra e qytetit Tokushima, është emblema e ekonomisë me konsum të ulët të Japonisë.

Fshati i vogël i rrënjosur në male të gjelbra është në fakt i famshëm për adoptimin e një ekonomie me zero mbeturina që duhet të jetë një frymëzim për të gjithë.

Shkalla e riciklimit është mbi 80% në Kamikatsu dhe madje edhe Qendra e Mbetjeve Zero e Kamikatsu është një shembull i qëndrueshmërisë për t’u ndjekur.

Me fasadën e saj të përbërë nga 700 dritare të ripërdorura dhe planimetrinë e saj në formën e një pikëpyetjeje, ndërtesa është një arkitekturë ikonike jo vetëm e fshatit, por për të gjithë Japoninë dhe ekoturistët e botës.

Këtu prodhuesit dhe konsumatorët bashkëpunojnë për të mësuar nga mbetjet e përditshme për të synuar një shoqëri pa mbeturina.

Në Kamikatsu komuniteti praktikon edhe kurukuru, një shërbim për shkëmbimin e rrobave, veglave dhe objekteve të ndryshme që mund të përdoren nga ata që kanë nevojë për to pa pasur nevojë t’i hedhin. Në këtë mënyrë banorët përfshihen plotësisht në jetën e fshatit.

Qendra Kamikatsu Zero Waste nuk është shembulli i vetëm i arkitekturës së qëndrueshme në zonë, është gjithashtu hoteli Why i ndërtuar me dru kedri vendas, mobilje të hedhura, dyer dhe dritare dhe fabrika e birrës e bërë me materiale mbetjesh, së cilës iu dha një jetë e re, e cila fitoi çmimin World Architecture News Sustainable Buildings Award në 2016!