Fatkeqësia ajrore e Tenerife që ndodhi më 27 mars 1977 në orën 17:06:56 edhe sot konsiderohet si ndër më të dhimbshmet në botë, pas përplasjes midis dy avionëve të pasagjerëve Boeing 747 në pistën e aeroportit Los Rodeos në ishullin spanjoll të Tenerife, në arkipelagun e Ishujve Kanarie.

Aksidenti shkaktoi 583 viktima, duke e bërë atë aksidentin më të rëndë në të gjithë historinë e aviacionit: të gjithë 248 personat në bordin e fluturimit KLM 4805 dhe shumica e atyre në fluturimin tjeter humben jeten.

Gjatë ngritjes, avioni holandez goditi pjesën e pasme të amerikanit Jumbo, i cili po lëvizte në drejtim të kundërt; të dy avionët morën flakë dhe u shkatërruan plotësisht. Aksidenti u shkaktua nga bashkimi i shumë faktorëve: Fluturimi i Pan Am 1736 (operuar me Boeing 747 të quajtur Clipper Victor, i komanduar nga kapiteni Victor Grubbs) po lëvizte drejt një pozicioni pritjeje në radhë për fluturimin KLM 4805 i komanduar nga kapiteni Jacob Louis Veldhuyzen van Zanten.

Ky i fundit ishte gati të ngrihej. Duke qenë se nuk ishte e mundur të përdoreshin lidhjet për këtë qëllim, jashtëzakonisht të mbipopulluara me avionë të parkuar atë ditë, dy 747 po manovronin të dy në pistën e aeroportit të Tenerife, sipas udhëzimeve të dhëna nga kontrollorët e trafikut tokësor.

Shikueshmëria e dobët e shkaktuar nga kushtet e pafavorshme të motit, megjithatë, pengoi kontaktin vizual midis dy Boeing-ve dhe po aq me kullën e kontrollit; Prandaj pozicioni i avionit mund të përcaktohej vetëm në bazë të komunikimeve radio, të cilat atë ditë ishin veçanërisht të shqetësuara dhe të vështira për t’u kuptuar, falë zotërimit të papërsosur të fonemave të gjuhës angleze nga stafi i kullës.

Pikërisht si rezultat i një komunikimi radiofonik jo të plotë dhe të keqkuptuar, kapiteni holandez, duke besuar se avioni amerikan kishte pastruar pistën dhe se i ishte dhënë leja për t’u ngritur u rreshtua plotësisht dhe nisi avionin me shpejtësi të plotë, duke shkaktuar epilogun tragjik të ngjarjeve.

Numri i viktimave u rëndua nga çorganizimi i ekipeve të shpëtimit; të alarmuar me vonesë pas përplasjes, falë shikueshmërisë së dobët dhe distancës midis dy rrënojave, ata nuk e vunë re avionin Pan Am (në të cilin kishte disa të mbijetuar) për më shumë se 20 minuta dhe përqendruan përpjekjet e tyre në zjarrin e shkaktuar nga KLM (banorët e së cilës vdiqën të gjithë).