Mbulesa koralore është rikuperuar nga stuhitë dhe ngjarjet e zbardhjes në nivele rekord në pjesën më të madhe të Barrierës së Madhe të Australisë, ka zbuluar një studim.

Pjesët veriore dhe qendrore të shkëmbinjve kanë sasinë më të lartë të mbulesës koralore që nga fillimi i monitorimit 36 ​​vjet më parë.

Por mbulesa koralore në pjesën jugore të shkëmbit është ulur. Korali i ri është veçanërisht i prekshëm – që do të thotë se përparimi mund të zhbëhet shpejt nga ndryshimet klimatike dhe kërcënime të tjera, thonë zyrtarët.

Çdo vit Instituti Australian i Shkencave Detare (Qëllimet) vëzhgon shëndetin e shkëmbinjve, duke përdorur vëzhgime ajrore dhe zhytës të tërhequr ngadalë me varkë.

Pasi zbardhja e katërt masive në gjashtë vjet u konfirmua në mars, Aims kishte shqetësime të mëdha përpara studimit të këtij viti.

“Në 36 vitet tona të monitorimit të gjendjes së Reef Barrierës së Madhe, ne nuk kemi parë ngjarje zbardhuese kaq afër njëra-tjetrës,” tha shefi ekzekutiv Paul Hardisty. Zbardhja ndodh kur koralet e stresuara nga temperaturat e ngrohta të ujit dëbojnë algat që jetojnë brenda tyre, gjë që u jep atyre ngjyrë. dhe jeta.

Vetëm dy ngjarje të zbardhjes masive ishin regjistruar ndonjëherë përpara vitit 2016.

Ngjarja e zbardhjes së këtij viti ishte e para që ndodhi gjatë një La Niña, një fenomen i motit që zakonisht sjell temperatura më të ftohta të ujit. Këto rezultate të fundit tregojnë se shkëmbi mund të rikuperohet nëse kushtet lejojnë, thotë Dr Hardisty, por “çrregullimet akute dhe të rënda” po bëhen gjithnjë e më shumë. të shpeshta dhe më të gjata.

Pse është në telashe Reef Barrier i Madh?
Gumë është dëmtuar gjithashtu nga yjet e detit me kurorë me gjemba që hanë koralet dhe ciklonet tropikale që gjenerojnë valë të dëmshme.

Pjesa më e madhe e rritjes së re të koraleve – një specie e quajtur Acropora – është veçanërisht e ekspozuar ndaj kërcënimeve të shkëmbinjve, tha Dr Mike Emslie nga Aims.

“Kjo do të thotë se… shqetësimi i ardhshëm mund të ndryshojë rikuperimin e vëzhguar në një kohë të shkurtër,” tha ai. Barriera e Madhe është renditur në listën e Trashëgimisë Botërore për 40 vjet për shkak të “rëndësisë së tij të madhe shkencore dhe të brendshme” si një. nga ekosistemet më biodiversale në botë.

Autoriteti i Parkut Detar të Gumëve të Madh të Barrierës, i cili menaxhon shkëmbinj nënujorë, thotë se perspektiva për ikonën është “shumë e dobët” për shkak të ndryshimeve klimatike.

UNESCO, organi shkencor dhe kulturor i OKB-së, thotë se nuk po bëhet sa duhet për të mbrojtur shkëmbin.