A ndjeni se veshët tuaj janë bllokuar? Kjo vjen si pasojë e grumbullimit të tepërt të dyllit. Kjo madje mund të shkaktojë probleme me dëgjimin tuaj. Ju ndoshta keni lexuar se përdorimi i një shtupë pambuku nuk është një mënyrë e sigurt për të hequr dyllin. Këtu janë disa këshilla se si të pastroni veshët në mënyrë të sigurt, çfarë të mos bëni dhe kur të kontaktoni mjekun tuaj.

Si dhe pse krijohet dylli – Dylli i veshit, është një mënyrë vetëpastrimi që prodhon trupi ynë, i cili mbledh papastërtitë dhe bakteret. Zakonisht, dylli del nga veshët në mënyrë natyrale përmes përtypjes dhe lëvizjeve të tjera të nofullës. Shumë njerëz nuk kanë nevojë të pastrojnë veshët e tyre. Ndonjëherë, megjithatë, dylli mund të grumbullohet dhe të ndikojë në dëgjimin tuaj. Kur dylli i veshit arrin këtë nivel, quhet “ngjitje”.

Nëse keni një bllokim, mund të përjetoni simptoma të tilla si: Dhimbje në veshin e prekur, Zhurmë në vesh, Probleme në dëgjim, Marramendje, Kollë…

Mund të keni më shumë gjasa të zhvilloni më shumë dyll nëse përdorni aparate dëgjimi ose tapa veshësh. Të moshuarit dhe njerëzit me aftësi të kufizuara zhvillimore janë gjithashtu në rrezik më të lartë. Forma e kanalit tuaj të veshit mund ta bëjë më të vështirë heqjen natyrale të dyllit, raporton Healthline.

Mënyrat më të mira për të pastruar veshët – Mënyra më e sigurt për të hequr grumbullimin e dyllit nga veshët tuaj është të shkoni te mjeku. Në takimin tuaj, mjeku juaj mund të përdorë mjete speciale për ta pastruar atë në mënyrë të sigurt. Nëse vendosni të provoni të hiqni dyllin në shtëpi, këto janë metodat më të sigurta për t’i provuar vetë:

Përdorni shtupë pambuku vetëm në pjesën e jashtme të veshit tuaj, ose më mirë akoma, provoni ta fshini zonën me një leckë të ngrohtë dhe të lagur. Shumë farmaci shesin pikatore veshi pa recetë (OTC) që zbutin dyllin. Këto pika janë zakonisht një zgjidhje. Ato mund të përmbajnë: vaj mineral për fëmijë, glicerinë peroksid hidrogjeni dhe peroksid fiziologjik.

Hidhni numrin e caktuar të pikave në vesh, prisni pak, dhe më pas kullojeni ose shpëlajeni veshin. Ndiqni gjithmonë udhëzimet në paketim. Kontaktoni një mjek nëse simptomat tuaja vazhdojnë pas trajtimit.

Ju gjithashtu mund të zgjidhni të pastroni veshët duke përdorur një shiringë. Në këtë procedurë, ju do të shpëlani butësisht kanalin e veshit duke përdorur ujë ose tretësirë ​​të kripur. Kjo metodë është shpesh më efektive nëse së pari përdorni një lloj dylli zbutës 15 deri në 30 minuta para fillimit të procedurës.