Nëse jeni një adhurues i artit ose nëse thjesht dëshironi të zhyteni në kulturën lokale kur udhëtoni, duhet të dini se muzetë janë vendi i duhur për të zbuluar vepra që ju lënë pa frymë.

Në Evropë, Amerikë apo Afrikë, kudo që të shkoni, mund të admironi ekspozita unike dhe të magjepseni nga pikturat dhe skulpturat gati për t’ju lënë pa frymë në shikim të parë.

Muzetë më të bukur në Evropë

Italia është e pasur me muze, ndërsa Muzetë Uffizi dhe Vatikanit janë më të njohurit në Itali, në pjesën tjetër të Evropës ata duhet ta ndajnë skeptrin me vende të tjera po aq magjepsëse.

Në Londër, për shembull, Muzeu Britanik me koleksionin e tij të madh është në gjendje të japë një njohuri të thellë të kulturave të ndryshme, qofshin të mëdha apo të vogla.

Miliona njerëz nga të gjitha anët e globit nuk mund të mos vizitojnë Muzeun e Luvrit në Paris. Prania e Mona Lizës dhe Venus de Milo janë kryevepra të rralla, por nuk mungojnë veprat po aq magjepsëse që i përkasin epokave më të ndryshme.

Madridi me stilin e tij të pagabueshëm arkitektonik përmban në Museo Nacional del Prado, një seri veprash shumë të vlerësuara që e bëjnë atë një nga vendet për të ndaluar kur vizitoni kryeqytetin spanjoll.

Muzetë më të famshëm në Amerikë

Kur mendoni për Amerikën, muzetë e parë që ju vijnë në mendje janë “Met”, Muzeu Metropolitan i Artit në Nju Jork dhe Muzeu i Artit Modern (MoMA): të dy arrijnë të tërheqin miliona vizitorë çdo vit falë koleksion i veprave të artit nga e gjithë bota.

Gjithashtu në Amerikën e Veriut është Meksika që rezervon disa nga xhevahiret më të dashura nga vizitorët, në fakt ajo strehon koleksionin më të madh në botë të monedhave që i përkasin epokës parahispanike dhe koloniale.

Duke u zhvendosur në Amerikën e Jugut, ndodhet Muzeu i Arit i Bogota-s, i cili me koleksionin e tij kushtuar materialit të çmuar mbetet një nga vendet më të pabesueshme ku mund të vlerësohet historia e vendit.

Është Peruja, me kryeqytetin e saj Lima, ajo që të lë pa fjalë me Muzeun Arkeologjik Rafael Larco Herrera, i cili mund të konsiderohet një dëshmi e vërtetë e kulturës dhe jetës së përditshme të peruanëve, përfshirë jetën e tyre seksuale.

Bukuria e artit oriental

Kultura orientale me sharmin e saj të përjetshëm mund të gjendet e ruajtur në mënyrë perfekte në Pekin, brenda Muzeut Kombëtar të Kinës veprat e periudhës perandorake, Luftës së Dytë Botërore, epokës komuniste dhe asaj moderne, brendësia e historisë kineze.

Atmosfera në Muzeun Ghibli në Tokio e krijuar nga krijuesi i animeve Hayao Miyazaki është e ndryshme dhe tërheq vizitorët sepse të transporton në një botë magjike ashtu si ajo e librave të tij vizatimor të tij.

Misterioz dhe jashtë kohe, arti afrikan mund të admirohet brenda Muzeut Maison Tiskiwin në Marrakesh, brenda të cilit mund të gjeni një koleksion të pasur të punimeve artizanale që i përkasin popullit Amazigh dhe Tuareg.

Në Muzeun Kombëtar të Nairobit, më pas, kultura, historia, natyra dhe arti afrikan tregohen përmes fosileve dhe veprave që gjenden brenda tij.