Jeni një gllabërues serial i librave dhe a grumbulloni sasi të mëdha të tyre në shtëpi? Epo, ka ardhur koha të pastroni pluhurin nga raftet e mbushura me libra dhe të shihni nëse gjeni ndonjë që vlen një thesar.

Fusha e mbledhjes së librave të rrallë po lulëzon duke marrë parasysh sasinë e parave që qarkullojnë dhe fitimet e rëndësishme që mund të merren, por duhet të dini se çfarë të kërkoni.

Për këtë arsye, disa faqe të specializuara kanë përpiluar një listë me librave më të rrallë dhe për rrjedhojë më të çmuar që janë të lakmuara nga koleksionistët në mbarë botën.

Ata që e adhurojnë Stephen King dhe e kanë lexuar me një frymë, romanin e tij të 22-të, ndoshta atë më ikonë të shkrimtarit, duhet të dinë se botimi i parë – tirazhi i të cilit ishte 800,000 kopje – kushton midis 200 dhe 300 dollarë.

Asgjë e krahasueshme me autorët historikë të vitit 1900 të vlerësuar në vitin 2015 nga një antikuar londinez, Stanley Gibbons, i cili bëri një vlerësim më se të saktë të disa botimeve të para.

“The Great Gatsby” i Scott Fitzgerald do të vlente mbi 246,000 £, i ndjekur nga “The Hobbit” i JRR Tolkien (64.420 £), “Ulysses” i James Joyce (24.557 £), “Casino Royale” i Ian Fleming, “Hemingway4” (24.180 £) “In Our Time” (22,079 £) dhe “The Lord of the Rings”, përsëri nga Tolkien (£ 20,000).

Por le të kthehemi në ditët e sotme dhe te lexuesit që nderojnë J.K. Rowling: Edicioni i parë i “Harry Potter dhe Guri Filozofal”, i botuar në 1997 dhe i botuar nga Bloomsbury, përbëhet nga vetëm 500 kopje (në kohën kur shkrimtarja ishte e panjohur plotësisht) nga të cilat vetëm 300 ishin ekspozuar në librari.

Kopjet e para përmbajnë disa gabime, të cilat më vonë u korrigjuan në ribotimet, dhe janë pikërisht këto pasaktësi (përfshirë “një gabim në faqen 53, ku në listën e artikujve që Harri do të duhet të sjellë në Hogwarts, shfaqet dy herë fjala ‘wand’ (shkopi magjik)”- siç mësojmë në Harper’s Bazaar) që i bëjnë ato të çmuara: në fakt ato mund të vlejnë nga 4 mijë deri në 7 mijë paund …