Sipas një studimi të ri të kryer nga studiuesit në Danimarkë, i cili u prezantua në konferencën e fundit të Shoqërisë Evropiane të Kardiologjisë, dhimbja në gjoks ndodh vetëm një në pesë raste.

Mjekët atje analizuan të dhënat e mbledhura nga 4.000 pacientë, midis viteve 2016 dhe 2018, të cilët pësuan një sulm në zemër jashtë spitalit dhe të cilët kanë kontaktuar ambulancën deri në njëzet e katër orë para arrestit kardiopulmonar. Mjekët kanë vënë re simptomat e raportuara (nga pacienti ose dikush nga mjedisi i tyre familjar).

Rezultatet konfirmojnë se ka shumë shenja paralajmëruese – simptoma më e përmendur shpesh është frymëmarrja e vështirësuar (59%), e ndjekur nga konfuzioni (23%) ose humbja e vetëdijes (20%). Sulmi në zemër godet dikë afërsisht në çdo 43 sekonda. Ndodh kur qarkullimi i gjakut që sjell oksigjen në muskujt e zemrës zvogëlohet rëndë ose ndërpritet plotësisht.

Kjo ndodh sepse arteriet që furnizojnë zemrën me gjak mund të ngushtohen ngadalë për shkak të yndyrës së grumbulluar dhe kolesterolit. Edhe pse trupi dërgon sinjale paralajmëruese para sulmit në zemër, ne shpesh i injorojmë ato.

Tek gratë, simptomat janë shpesh atipike, kështu që ato shpesh nuk shoqërohen me një gjendje kaq serioze, dhe gratë që i kanë mbijetuar një sulmi në zemër do të habiten sepse mendojnë se lodhja e tyre është për shkak të gripit.