Konflikti i nisur nga Rusia në territorin ukrainas vazhdon të korrë viktima dhe perspektiva e paqes fatkeqësisht ende tingëllon shumë e largët në planet e vendeve të përfshira.

Disa herë, pra, fjala bërthamore është pezulluar në ajër, një kërcënim aspak i mbuluar që tremb mendimin e thjeshtë për të dhe që do të çonte në një skenar edhe më mizor se ai aktual.

Në fakt, të flasësh për bombën atomike mund të evokojë vetëm imazhet e shfarosjes së Hiroshimës dhe Nagasakit dhe në këtë kuptim angazhimi global synon të shmangë mundësinë e ndjekjes së kësaj rruge.

Megjithatë, ka një armë po aq apo edhe më vdekjeprurëse që Putin ka në arsenalin e tij ushtarak. Super-arma (siç përcaktohet nga mediat britanike) është një silur bërthamor i aftë të lëshojë cunami radioaktive.

Krejt e re, ‘xhevahiri’ i fundit i luftës i presidentit rus është zhvilluar së fundmi nga shkencëtarët. Këta silurë bërthamorë të quajtur Poseideon sipas zotit të detit janë të aftë të ngrenë valë radioaktive që po testohen aktualisht.

Fazat e para të eksperimentimit do të kishin përfunduar tashmë me sukses dhe për këtë arsye pajisjet do të ishin gati për t’u montuar në nëndetëset e flotës ruse.

TASS ka raportuar se grupi i parë i municioneve Poseidon është gati për t’u dorëzuar dhe ngarkuar në nëndetësen me energji bërthamore Belgorod, sipas Daily Star. Arma do të kishte rreze të pakufizuar dhe thuhet se mund të tejkalojë 200 km/h pa qenë e gjurmueshme përgjatë rrugës së saj.

E ndërtuar për të kapërcyer në heshtje oqeanin, ky lloj silurësh është projektuar të shpërthejë me arritjen e brigjeve duke shkaktuar shkatërrim të gjerë.

Në fakt, sipas autoriteteve amerikane, kjo armë është krijuar “për të përmbytur qytetet bregdetare të SHBA me cunami radioaktive”. Manovrimi i lartë dhe pamundësia për ta shkatërruar do të ishin më pas karakteristikat që plotësojnë armën, e përcaktuar nga vetë Putini si “e pathyeshme”.