Ne gjithmonë kemi pyetur veten nëse para se të ndërrojmë jetë marrim një shenjë, një paralajmërim, një ndriçim se koha jonë ka ardhur; Së bashku me këtë kuriozitet kemi edhe një tjetër: çfarë ndodh menjëherë pas nxjerrjes së frymës së fundit?

Nëse shkencëtarët iu përgjigjën kësaj dileme të thellë disa kohë më parë se truri vazhdon të lëshojë valë të zbehta për disa minuta, studiuesit vetëm kohët e fundit i kanë dhënë një përgjigje të pjesshme pyetjes së parë.

Duket se pak çaste para se të na mbështjellë errësira, hunda ndjen praninë e vdekjes duke nuhatur një substancë shumë të veçantë të njohur si putrescein.

Era konsiderohet si shqisa më e mirë dhe më e zhvilluar dhe me Covid-in u rrëzua së bashku me shijen, duke na lënë të çorientuar totalisht.

Epo, pak para se të kalojmë në një jetë më të mirë, hunda jonë ndjen erën e vdekjes: molekula e njohur nga shkencëtarët si përgjegjëse për një vetëdije të tillë, në fakt, do të vepronte si në nivel të vetëdijshëm ashtu edhe në nivel të pavetëdijshëm.

Sipas asaj që u gjet në një kampion pacientësh të ekspozuar ndaj kësaj molekule nga mjekët Ilan Shrira dhe Arnaud Wisman, mjekë të departamenteve të psikologjisë të universiteteve të Arkansas dhe Kentit, hunda, duke ndjerë këtë erë që vjen nga trupi i kalbur, ndjen një ndjesi të rrezikut dhe e shtyn trupin tonë të veprojë sipas instinktit, siç është ikja.

Por putresceina futet gjithashtu në pavetëdijen tonë: në tru shkaktohet një reagim i kundërt ndaj pranisë së feromoneve, të cilat janë hormonet që lidhen me sferën intime dhe me marrëdhënien e dashurisë.

Stimulimi kimik është për shkak të kalbjes së aminoacideve sapo organizmi fillon të kalbet dhe të dekompozohet: ndërsa hunda nuhat një erë që transmeton frikë dhe rrezik, truri ndjen se ajo që do të ndodhë është e kundërta e ndjenjave të mira që marrim gjatë një marrëdhënieje intime.