R/P FLIP është një platformë kërkimore në det të hapur që mund të kalojë nga pozicioni horizontal në atë vertikal me shtypjen e një butoni dhe shpesh ngatërrohet me një anije të përmbysur.

Në pronësi të U.S. Zyra e Kërkimeve Detare, FLIP (shkurt për “platformë instrumentesh lundruese”) është një platformë kërkimore oqeanike 108 metra e gjatë e krijuar për të përmbytur pjesërisht dhe anuar 90° nga pas, duke lënë vetëm skajin 17 metra mbi ujë, në një pozicion vertikal. , me bulkheads që veprojnë si një kuvertë.

Meqenëse pjesa më e madhe e çakëllit të platformës përbëhet nga uji i oqeanit në thellësi më të cekëta ndaj ndikimit të valëve sipërfaqësore, R/P FLIP sillet si një vozë, që do të thotë se është praktikisht imun ndaj veprimit të valëve.

Trupi i platformës është projektuar për t’i rezistuar përdredhjes. Pasi të përfundojë misioni, ajri i kompresuar futet në rezervuarët e mëdhenj të çakëllit, duke e kthyer të gjithë platformën në një pozicion horizontal.

Zhvillimi i platformës R/P FLIP filloi në vitin 1960, i frymëzuar nga një bisedë midis studiuesit Frederick H. Fisher dhe drejtorit të Laboratorit Fizik Detar, Fred N. Spiess.

I pari u ankua për probleme stabiliteti kur përdorte një nëndetëse për të kryer kërkimin e tij, gjë që bëri që Spiess të kujtonte një sugjerim se përmbysja e një anijeje mund ta bënte atë më të qëndrueshme.

Kjo ndezi një diskutim rreth fizibilitetit të një anijeje të tillë, dhe në qershor 1962, Kompania Inxhinierike e Venderson Brothers e Portland, Oregon nisi FLIP.

FLIP mund të notojë lirshëm në ujë të hapur ose të ankorohet në fundin e oqeanit deri në 5000 metra thellësi, një operacion që kërkon një ditë të plotë dhe 50 tonë pajisje. Nga ana tjetër, kalimi nga pozicioni horizontal në atë vertikal zgjat më pak se 30 minuta.

Është interesante se për shkak të ndërhyrjeve të mundshme me instrumentet e tij akustike shumë të ndjeshme, R/P FLIP nuk ka mjetet e veta të shtytjes, kështu që duhet të tërhiqet nga një anije tjetër. Ai peshon rreth 700 tonë dhe mund të strehojë një ekuipazh prej pesë personash, si dhe deri në njëmbëdhjetë shkencëtarë.

Siç mund ta imagjinoni, brendësia kërkonte disa përshtatje për të qenë funksionale si horizontalisht ashtu edhe vertikalisht. Për shembull, sediljet e tualetit mund të rrotullohen 90° dhe kokat e dushit janë të lakuar 90°.

Përveç kësaj, kokat e dushit duhej të instaloheshin në sipërfaqet e tavanit në të dy orientimet. Ecja brenda FLIP-it mund të duket e çuditshme, me dyer dhe kapele që dalin nga dyshemeja dhe vrima në tavan.

Për sa i përket stabilitetit në det të hapur, një kusht jashtëzakonisht i rëndësishëm për llojin e kërkimit për të cilin përdoret FLIP, asnjë platformë tjetër nuk i afrohet kësaj mrekullie inxhinierike. Të vetmet anije që mund të konkurrojnë me të në këtë fushë janë nëndetëset.