Më në fund e dimë se si shpërthejnë kokoshkat, zbulimi i shkencëtarëve na largon një dyshim. Nëse i keni bërë ndonjëherë vetes këtë pyetje të paktën një herë në jetën tuaj, atëherë keni ardhur në vendin e duhur.

Në një tigan klasik ose mikrovalë, kokoshkat shpërthejnë. Të gjithë e dimë shijen e tyre të pagabueshme që na ka shoqëruar prej vitesh veçanërisht në kinema. Kokoshkat bëhen nga misri, por pse disa kokoshka nuk plasin kur ringrohen?

Kokrra është e rrethuar nga një guaskë shumë e fortë, e quajtur byk ose perikarp, brenda saj gjejmë një pikë të vogël uji. Ky i fundit krijon avull, zgjerohet dhe shpërthen, duke krijuar një pop (shpërthim) – corn (misër), domethënë misër të shpërthyer.

Pas korrjes, misri thahet derisa përqendrimi i ujit në çdo kalli të reduktohet me 13%. Në këtë rast, uji është një komponent thelbësor për plasjen e misrit, nëse është shumë i ulët nuk do të ketë forcën e nevojshme për plasjen, nëse është shumë i lartë produkti do të jetë plotësisht i lagësht. Për të pasur kokoshka perfekte, nxehtësia duhet të jetë maksimale, ky është sekreti për t’i bërë ato perfekte.

Ekzistojnë 700 lloje të ndryshme misri në natyrë, disa prej tyre nuk shpërthejnë pasi kanë një lëvozhgë më të dobët ose nuk e transferojnë nxehtësinë nga jashtë në brendësi, kështu që i mungon shtytja e nevojshme. Për këtë arsye është thelbësore t’i thani ato në pikën e duhur dhe të jepni temperaturën e duhur.

Çdo kokoshkë arrin një temperaturë të brendshme prej 180 ° Celsius për të shpërthyer, afërsisht 9 atmosfera presioni.

Nuk ka datë të saktë të krjimit të kokoshkave, disa libra ilustrojnë se si ky gatim i ëmbël ose i shijshëm (në varësi të shijes) u shfaq për herë të parë në Egjiptin e lashtë, në kohën e piramidave.

Sidoqoftë, duhet të specifikojmë se si kokoshkat e kanë origjinën në Amerikë, ishin Aztekët e lashtë (indigjenët e parë) që përdorën misrin në ceremonitë fetare si mbulesa koke, stoli dhe produkte të ndryshme të bëra me misër të grirë.

Një legjendë e indianëve të Amerikës tregon se si ishte një demon shumë i vogël që jetonte brenda kokrrës së orizit që e bëri atë të shpërthejë, i cili, duke u zemëruar nga vapa e fortë, u rebelua.