Nëse keni kolesterol të lartë do të thotë se keni shumë substancë yndyrore të quajtur kolesterol në gjak. Për shumë prej tyre shkaktohet nga zakonet e këqija të të ngrënit, por për disa është çështje e predispozicionit gjenetik.

Kjo gjendje quhet hiperkolesterolemia familjare, e shkaktuar nga një ndryshim gjenetik i transmetuar nga një ose të dy prindërit.

“Njerëzit që kanë hiperkolesterolemi familjare kanë një rrezik më të lartë të sëmundjeve të zemrës dhe vdekjes në moshë të re”, paralajmëron Mayo Clinic.

Sipas organizatës shëndetësore, në fytyrën tuaj mund të shfaqen dy shenja të kësaj gjendjeje gjenetike. Depozitat e kolesterolit rreth syve janë një shenjë sinjalizuese, thekson organizata shëndetësore.

Nivelet e larta të kolesterolit mund të shkaktojnë gjithashtu harkun e kornesë, një unazë të bardhë ose gri rreth irisit të syrit. “Kjo ndodh më shpesh te njerëzit e moshuar, por mund të ndodhë tek të rinjtë që kanë hiperkolesterolemi familjare”.

Shenja të tjera që duhen kërkuar përfshijnë: gunga rreth gjunjëve, nyjeve ose bërrylave; tendinën e Akilit të fryrë ose të dhimbshme.

Trajtimi mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës, të paturit e një sulmi në zemër ose goditje në tru, ose nevojë për trajtim tjetër.

Sipas Fondacionit Britanik të Zemrës (BHF), njerëzit me kolesterol të lartë shpesh zbulojnë se mund të ulin nivelet e kolesterolit duke ndryshuar dietën e tyre.

Fatkeqësisht, vëren BHF, gjendja nuk mund të kurohet vetëm përmes dietës, por duhet të siguroheni që të hani një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar, të mbani një peshë të shëndetshme dhe të bëni shumë ushtrime.

“Për të reduktuar kolesterolin, përpiquni të reduktoni ushqimet e yndyrshme, veçanërisht ato që përmbajnë një lloj yndyre të quajtur yndyrë të ngopur”, këshillon NHS. Yndyra e ngopur është lloji i yndyrës që gjendet në gjalpë, mish me yndyrë dhe djathë.

Në vend të kësaj, rekomandohet të hani: peshk me vaj, si skumbri dhe salmoni, oriz kaf, bukë dhe makarona, arra dhe fara, fruta dhe perime. Udhëzimet shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar rekomandojnë gjithashtu të bëni të paktën 150 minuta (2.5 orë) stërvitje në javë.