Amazon dhe Apple shënuan shitje më të mira se sa pritej, duke siguruar investitorët se gjigantët e teknologjisë do të jenë në gjendje të përballojnë ngadalësimet në ekonomitë globale.

Amazon parashikoi në një përditësim tregtar se tarifat më të larta për anëtarësimin e saj në Prime do të rrisnin vlerën e saj përfundimtare, ndërsa Apple tha se kërkesa për iPhone-in e saj të rëndësishëm mbetet e fortë.

Të dyja firmat thanë se po bënin përparim në kontrollin e kostove të funksionimit, pavarësisht rritjes së çmimeve me ritme të shpejta.

Përditësimet i çuan aksionet në rritje – Përditësimet tremujore nga Apple dhe Amazon shikohen nga afër si tregues se si klientët po reagojnë ndaj klimës ekonomike.

Shifrat zyrtare zbuluan se ekonomia amerikane u tkurr për tremujorin e dytë radhazi, një moment historik që në shumë vende do të konsiderohej një recesion ekonomik, por jo në SHBA, e cila përdor të dhëna shtesë për të bërë këtë thirrje.

“Tremujori ynë i qershorit rezultatet vazhduan të demonstrojnë aftësinë tonë për të menaxhuar biznesin tonë në mënyrë efektive, pavarësisht nga mjedisi sfidues i operimit,” tha shefi operativ i Apple, Luca Maestri, duke shtuar se kompania priste që rritja të rritet përsëri në muajt në vijim.

Megjithatë, të dyja kompanitë kanë parë rritjen e shitjeve të ngadalësuar nga viti i kaluar dhe fitimet kanë rënë. Fitimet e Apple ranë pothuajse 11% nga një vit më parë në 19.4 miliardë dollarë (15.9 miliardë £), ndërsa luftoi me bllokimet e Covid-19 në Kinë, ndërsa Amazon humbi 2 miliardë dollarë, i goditur nga ndryshimet në vlerën e investimit të saj në prodhuesin e makinave elektrike Rivian Automotive .

Shefi i Apple, Tim Cook tha se kompania po shihte një “qese të përzier” sinjalesh ekonomike, me kërkesën për iPhone të qëndrueshme, por fusha si reklamat dixhitale po rrëshqiteshin.

“Kur mendoni për numrin e sfidave në tremujor, ndihemi vërtet mirë për rritjen që kemi bërë,” tha ai. Në përgjithësi, shitjet e produkteve dhe shërbimeve të Apple u rritën 2% nga viti në vit midis prillit dhe qershorit në 83 miliardë dollarë. Shitjet e iPhone vazhduan të fuqizojnë fitimet e kompanisë, pasi kufizimet e furnizimit penguan shitjet e produkteve të tjera.

Biznesi i saj i shërbimeve, i cili përfshin Apple Pay dhe shërbimet e tij të transmetimit të muzikës dhe televizionit, gjithashtu u rrit me 12%.

Ndërkohë, Amazon tha se të ardhurat e saj u rritën me 7% në 121.2 miliardë dollarë, pavarësisht se biznesi i saj i tregtisë elektronike u godit muajt e fundit. Shitjet online u tkurrën me 4%, tremujorin e dytë radhazi me rënie.

Por kompania vazhdon të mbrohet nga fuqia e divizionit të saj të kompjuterave cloud, AWS, i cili pa shitjet të rriten me 33%.

Në pranverë, Amazon i trembi investitorët, pasi shitjet e saj në internet u zbutën dhe paralajmëroi se kishte shpenzuar shumë për të punësuar dhe shtuar magazina në një bast që modelet e blerjeve të epokës së pandemisë do të vazhdonin. Por këtë herë ai dha një perspektivë më optimiste.

“Megjithë presionet e vazhdueshme inflacioniste në kostot e karburantit, energjisë dhe transportit, ne po bëjmë përparim në kostot më të kontrollueshme që i referuam tremujorin e kaluar, veçanërisht duke përmirësuar produktivitetin e rrjetit tonë të përmbushjes,” tha shefi ekzekutiv Andy Jassy…