Teknologjia përditësohet nga muaji në muaj dhe çdo pajisje përfundon duke u vjetërsuar në një kohë të shkurtër, mjerisht. Kështu, celulari i vjetër që ndoshta ende e kryen detyrën e tij si telefon, bëhet i vjetër dhe i papërshtatshëm për lajmet më të fundit, duke përfshirë aplikacionet dhe versionet e reja të softuerit për t’u shkarkuar.

Për ata që mbajnë modele edhe më të vjetra, megjithatë, ka një lajm të mirë pasi disa telefona mund të vlejnë një shumë të majme.

Të mbetur në dollap, në komodinë ose në dollapin e vjetër pas blerjes së smartfonit më të fundit, në shtëpi grumbullohen pajisje të papërdorura që i mbajmë për një formë të caktuar dashurie ose thjesht sepse nuk dimë t’i hedhim.

Ja, është koha të hedhim një vështrim dhe të shohim nëse kemi një nga këta telefona që vlerësohet të jetë disa mijëra euro. Në fakt, ekziston një treg i vërtetë koleksionistësh që kërkon disa modele që datojnë nga vitet 1980 dhe 1990.

Dhe për t’i shtuar koleksionit të tyre atë telefon preciz që i mungon koleksionit, më të pasionuarit janë të gatshëm të paguajnë shuma të konsiderueshme.

Ndër modelet më të pëlqyera është Nokia 3310, një domosdoshmëri e vërtetë në kohën kur u hodh në treg, shumë rezistent dhe ekonomike. Nëse keni një kopje të kompletuar me aksesorë dhe paketim origjinal mund të vlejë deri në 130 euro.

Nga ana tjetër, Nokia Counicator në versionin 9000 mund të vlejë disa qindra euro, një telefon celular që përmbante një tastierë të hapur për të dërguar mesazhe me tekst.

Gjithashtu nga familja Nokia, modeli 8810 i vitit 1998 ka një çmim deri në 700 euro nëse është funksional dhe i pajisur me ambalazhin origjinal. Shumëkush do ta mbajë mend edhe Ericsson T10 i cili sot, i ruajtur mirë dhe ende në gjendje pune, mund të rishitet edhe për 2000 euro.

Prandaj, duke kaluar te Motorola, StarTAC (1996) dhe RAzr V3 (nënshkruar D&G) vlerësohen midis 100 dhe 150 euro, ndërsa DynaTAC 8000x (1994) mund të kalojë 1500 euro. Më në fund, sipas GreenMe, iPhone EDGE (iPhone 2G, i lançuar në vitin 2007) fillon me një vlerë prej 1000 euro.