Ishujt Faroe janë vendi më surreal i qytetëruar në planet: delet pothuajse ia kalojnë njerezve, natyra është mbizotëruese dhe legjendat qëndrojnë gjatë shekujve si ajo e Kópakonan…

Në ishullin Kalsoy ose “ishulli i njerëzve”, një nga më të largëtat dhe më të shkretuarit e arkipelagut, që ndodhet në jug-lindje të të njëjtit, do të dëgjoni një legjendë të trishtuar të lidhur me Selkie ose Kópakonan.

Gjithçka fillon në të kaluarën e largët kur besohej se kushdo që vdiste dhunshëm ose duke kryer vetëvrasje shndërrohej në një vulë. Megjithatë, një herë në vit, këto qenie mund të ktheheshin në formën e tyre njerëzore për të festuar me gëzim derisa të dilte dielli, kur do t’u duhej të vinin përsëri lëkurën e kafshëve të tyre.

Thuhet se një natë një fermer i ri nga fshati Mikladalur pa një grup fokash duke notuar në plazh dhe duke u shndërruan në njerëz. Mes tyre ai vuri re një grua të bukur dhe për të mos e humbur, i vodhi lëkurën e fokës duke e fshehur në një bagazh.

Sapo gruaja zbuloi vjedhjen, falë shqisës së saj të nuhatjes arriti te fermeri i cili, pavarësisht lutjeve, e detyroi vajzën të martohej me të. Ata kishin fëmijë, por bujku e mbante gjithmonë ne qilar dhe çelësin e lidhur fort në brez deri në ditën kur në varke e kuptoi se e kishte harruar në shtëpi. Nxitimi për në shtëpi nuk kishte asnjë dobi: gruaja tani ishte zhdukur dhe u kthye te burri i saj i parë, i cili gjithashtu u shndërrua në një fokë, duke lindur këlyshë të tjerë.

Gruaja e fokës, megjithatë, me rastin e periudhës pasuese të therjes së fokave, iu shfaq në ëndërr fermerit duke i lutur që të kursente familjen e tij “detare”, duke e përshkruar atë në detaje.

Megjithatë, burri nuk i dha peshë vizionit dhe këlyshët e Kopakonan humbën jetën; mishi i tyre mbërriti pikërisht në tryezën e fermerit, por në atë moment gruaja e fokës,  hodhi një mallkim: të gjithë burrat e Kalsoy do të vdisnin, duke rene nga shkëmbi ose në det!

Megjithë anatemën, në vitin 2015 në fshatin Mikladalur u ngrit një statujë kushtuar Kópakonan në bregdet, në çelik inoks dhe bronz: mund ta vëzhgoni në të gjithë fortësinë e saj, në fakt ajo është në gjendje t’i rezistojë valëve deri në 13 metra…

Dijeni se ishulli ka vetëm 12 km rrugë dhe vetëm katër fshatra lidhen me po aq tunele. Duke shkuar përgjatë asaj që të çon në veri, do të vini në Trøllanes: këto janë disa shtëpi që ngrihen në zemër të një lugine të gjelbëruar, shtëpia e trollëve legjendar dhe të goditur nga elementët. Nëse jeni duke kërkuar për paqen e vërtetë të brendshme, atëherë mos hezitoni, shkoni në Ishujt Faroe.