Si mund t’i bëjmë kopshtet dhe tarracat tona më të bukura dhe luksoze edhe nëse nuk kemi shumë njohuri në lidhje me këtë? Zgjidhja më e lehtë, më e shpejtë dhe më e lirë duket të jetë instalimi i barit sintetik.

Lëndinë e rreme që mund të zbukurojë edhe pishina të vogla dhe praktikisht nuk ka nevojë për mirëmbajtje, kështu që është e pamundur ta prishni atë.

Nga ana tjetër, megjithatë, ka disa aspekte që duhet të kemi parasysh për dëmet e mundshme që bari sintetik shkakton në shëndetin tonë dhe mjedisin.

Le të fillojmë me përbërjen e kërcellit të barit: është e gjitha plastike e cila, siç e dimë të gjithë, është një derivat i naftës dhe për këtë arsye shumë ndotës dhe absolutisht armik i natyrës.

Lëndinat me bar artificial janë jomikpritëse për bletët dhe insektet pjalmuese në përgjithësi, të cilat luajnë një rol themelor për ekosistemin: është falë punës së vazhdueshme të pllenimit që çon përpara mbijetesën e planetit.

Përveçse nuk janë në gjendje të kryejnë funksionin e tyre parësor, bletët humbasin edhe një burim të mirë ushqimi.

Një aspekt tjetër që duhet marrë parasysh është se bari artificial mbinxehet shumë më herët dhe më shumë se bari i vërtetë, pikërisht për shkak të përbërjes së tij. Rreziqet e djegieve të këmbëve – ose putrave të miqve tanë të kafshëve – janë të nënvlerësuara, por reale.

Bishtat madje mund të mbinxehen më shumë se asfalti dhe kështu të kontribuojnë në rritjen e temperaturës që perceptohet në qytet.

Megjithatë, siç e dimë të gjithë, livadhet, pemët dhe zonat e gjelbra, veçanërisht në metropole, veprojnë si mushkëri kundër smogut dhe ndotjes, duke ftohur mjedisin falë avullit të ujit që lëshojnë.

Nxehtësia e tepërt madje mund të shkrijë plotësisht fijet e barit dhe të lëshojë në mjedis grimca të imta por shumë toksike si benzeni, i konsideruar si një substancë irrituese dhe kancerogjene, ose tolueni, po aq irritues dhe neurotoksik.