Quhet Velella velella. Shfaqja e saj në plazhet amerikane ka alarmuar mediat dhe qytetarët e shumtë që kanë nisur të ecin në brigjet e oqeanit. Por çfarë është ky organizëm i çuditshëm? A është e rrezikshme për njerëzit?

Velella blu që pushton plazhet nuk është një kandil deti

Le të fillojmë me bazat. Velella nuk është aspak një kafshë e vetme, por një koloni e vërtetë hidrozoanësh, domethënë polipe të vegjël që ndajnë një shtresë xhelatinoze që i mbron ato.

Gjatë periudhës së pranverës dhe fillimit të verës, është e mundur të shihen tufa të tëra varkash të vogla në sipërfaqen e ujit. Në rast stuhish nuk janë të rralla rastet kur ato mbulojnë plazhet.

Shpesh ngatërrohen me kandil deti për shkak të formës së tyre, velellat kanë një ngjyrë karakteristike blu. Midis 4 dhe 8 centimetra të mëdha, ata kanë një kreshtë vertikale më të zbehtë që duket tamam si një vela.

Çdo hidrozoid që përbën koloninë ka një funksion të ndryshëm: gastrozoidët merren me ushqimin, daktilozoidet me mbrojtjen dhe gonozoidet me riprodhimin.

A mund të trajtohet me duar të zhveshura dhe a është i rrezikshëm?

Ata që jetojnë në vende buzë detit e dinë se këta organizma të veçantë mund të gjenden shumë lehtë në breg në periudha të caktuara të vitit.

Megjithatë, jo të gjithë e dinë se velellat janë mishngrënëse dhe kapin prenë e tyre – zakonisht plankton – me tentakulat e tyre, të cilat përmbajnë toksina. Kapja e varkës së Shën Pjetrit nuk është e rrezikshme, sepse këto substanca janë të padëmshme për njerëzit. Në fakt, ato nuk mund të depërtojnë në shtresat më sipërfaqësore të lëkurës sonë.

Megjithatë, duhet pasur shumë kujdes kur trajtoni një nga këto krijesa të çuditshme të detit. Asnjëherë nuk duhet të fërkoni sytë, gojën ose hundën pasi t’i prekni.

Pjesët më të ekspozuara të trupit tonë dhe mukozat, në fakt, mund të thithin këto toksina dhe të shkaktojnë reagime serioze në subjektet më të brishta. Sepse velella quhet barchetta e San Pietro ose San Giovanni

Velella njihet në botën anglishtfolëse si trap deti, marinar nga era, vela e purpurt, vela e vogël.

Në italisht, përkundrazi lidhet me San Giovanni dhe San Pietro. Dy apostujt përshkruhen si peshkatarë në Ungjill dhe tradicionalisht simbolet e tyre janë varkat dhe velat.

Në rajone të ndryshme, gjatë javës së fundit të qershorit, kremtohet një rit pagues me origjinë pagane, i quajtur barka e Shën Pjetrit ose varka e Shën Gjonit. Ai konsiston në hedhjen e të bardhës së vezës në një enë plot me ujë, duke e lënë atë në ajër të hapur gjatë natës për të thithur vesë.

Nëse e nesërmja ka formën e një varke me vela të shpalosura, do të jetë një shenjë e mirë për vitin bujqësor, për një udhëtim të ardhshëm apo për të ardhmen e dikujt. Supersticioze apo jo, gjetja e një velella në plazh nuk është aspak e pazakontë, pak si çantat misterioze të sirenave apo radiolarëve xhelatinoz.