Satoshi Nakamoto, ose i ashtuquajturi babai i Bitcoin, krijoi kryptomonedhen e famshme ne vitin 2008, por tre vite me vone, u zhduk befas, pasi themeloi kriptomonedhën e parë në botë.  Më 23 prill 2011, ai i dërgoi një email lamtumire një zhvilluesi të Bitcoin. “Unë kam kaluar në gjëra të tjera,” shkroi ai, duke siguruar se e ardhmja e Bitcoin ishte “në duar të mira”. Që atëherë nuk është dëgjuar më për të.

Sot, Bitcoin vlerësohet në më shumë se 1 trilion dollarë, dhe ndërsa identiteti i Nakamoto mund të jetë thjesht një çështje spekulimi për disa, kjo do të thotë shumë më tepër për të tjerët: Ai thuhet se zotëron mbi 1 milion Bitcoin me një vlerë aktuale që luhatet diku rreth 60 miliardë dollarë. Kjo është e barabartë me rreth 5 për qind të numrit total të bitcoin-ve aktualisht në qarkullim.

Nëse personi – ose personat – pas emrit Satoshi Nakamoto vendos të shesë vetëm një pjesë të kësaj grumbulli, transaksioni do të përmbyste plotësisht tregun e kriptomonedhave. Platforma e tregtimit të kriptomonedhave Coinbase, e cila doli publike në Nasdaq më 14 prill, vuri në dukje zbulimin e mundshëm të identitetit të Nakamoto (dhe lëvizjen e zotërimeve të Bitcoin të atij personi) si një faktor rreziku në paraqitjen e IPO-së në Komisionin e Letrave me Vlerë (SEC). Coinbase madje shkoi aq larg sa dërgoi një kopje të dosjes në adresën e fundit të njohur të emailit për Nakamoto.

Gjithnjë e më shumë, gjigantët e shërbimeve financiare si BlackRock, JPMorgan dhe BNY Mellon po ofrojnë kriptomonedha dhe shërbime të lidhura me klientët e tyre, duke i shtuar legjitimitet një aseti që Charlie Munger i Berkshire Hathaway dikur e karakterizonte si “në kundërshtim me interesat e qytetërimit”.

Bitcoin erdhi në jetë kur Nakamoto publikoi letrën e tij të bardhë të famshme në një listë postare kriptografie që përshkruan një monedhë dixhitale që do të lejonte transaksione të sigurta, nga kolegët pa përfshirjen e ndonjë ndërmjetësi, qoftë qeveria, sistemi financiar apo një kompani. Këto transaksione do të gjurmoheshin përmes një blloku, një libër si ato të përdorura nga çdo institucion financiar, përveç që ky libër do të shpërndahej në një rrjet të tërë, me dublikatë të sakta të mbajtura nga të gjithë pjesëmarrësit dhe të dukshme për të gjithë, të siguruara me mjete kriptografike. Nuk do të kishte kurrë më shumë se 21 milionë Bitcoin.

Nakamoto krijoi kriptomonedhën e tij me qëllimin për të hequr kontrollin e monedhës nga elitat financiare dhe për ta vënë atë në duart e njeriut të zakonshëm. Transaksioni i parë Bitcoin ndodhi kur Nakamoto dërgoi 10 Bitcoin te Hal Finney, një zhvillues i njohur që kishte shkarkuar softuerin Bitcoin në datën e lëshimit të tij. Transaksioni i parë tregtar erdhi në vitin 2010, kur një programues i quajtur Laszlo Hanyecz i bleu vetes dy picat e Papa John për 10,000 Bitcoin. Me çmimin aktual të Bitcoin prej gati 60,000 dollarë, ato ishin disa pica shumë të shtrenjta.

Bitcoin është me burim të hapur, që do të thotë se dizajni i tij është publik. Asnjë person nuk zotëron ose kontrollon Bitcoin dhe kushdo mund të marrë pjesë. Ndërsa Satoshi vazhdoi të kontrollonte zhvillimin e Bitcoin, përdoruesit dhe zhvilluesit u mblodhën në forumet e Bitcoin për të kontribuar me kodin dhe për të punuar në projekt, i cili ishte bërë një përpjekje bashkëpunuese. Përdoruesit që drejtonin softuerin Bitcoin ishin autoriteti përfundimtar.

Shumë programues dhe zhvillues kanë shkruar kode për Bitcoin, por Gavin Andresen ishte një nga më entuziastët. Ai iu afrua Nakamoto-s në vitin 2010 dhe u bë krahu i djathtë i themeluesit. Kur Nakamoto u tërhoq nga sytë, ai la Bitcoin në duart e Andresen. Sot, edhe vetë Andresen është bërë më i izoluar: Ai nuk shërben më si “mirëmbajtësi kryesor” i kodit të Bitcoin; në fakt, ai rol së shpejti mund të bëhet po aq i decentralizuar sa edhe vetë kriptomonedha.

Gjatë gjithë historisë së Bitcoin, përpjekjet për të zbuluar Nakamoto kanë vazhduar të pandërprera. Thashethemet në forumet e kriptomonedhave janë përfshirë në spekulime të egra: Nakamoto është një anëtar i Yakuza, pjesë e një grupi zhvilluesish, një pastruese parash apo ndoshta edhe një grua.

Në vitin 2014, një reporter nga Newsweek identifikoi 70-vjeçarin Dorian Nakamoto, një banor i butë i Los Anxhelosit, si krijuesin e Bitcoin. Ndërsa karriera e tij e gjatë dhe e shquar në inxhinieri u citua si provë, Nakamoto ka mohuar me forcë çdo përfshirje me kriptomonedhën. Një ditë pasi Dorian Nakamoto lëshoi ​​​​një deklaratë publike, Satoshi u shfaq në një forum në internet.

Ai postoi “Unë nuk jam Dorian Nakamoto” përpara se të zhdukej edhe një herë. Australiani Craig Wright pretendoi se ishte Nakamoto në 2016 dhe zhvilluesi i Bitcoin Andresen e vërtetoi deklaratën, duke thënë se ishte “98 për qind i sigurt” se Wright ishte Satoshi i pakapshëm. Komuniteti i kriptomonedhës nuk e kishte atë dhe Wright u tërhoq nga pretendimi.

Dyshimet ranë edhe mbi Nick Szabo, një ekspert i fshehtë i kriptove, i cili kontribuoi ndjeshëm në zhvillimin e Bitcoin. Studiuesit gjuhësorë analizuan shkrimet e Szabo-s si dhe shkrimet nga Satoshis të tjerë të dyshuar. Gjuhëtarët pohuan se kishte ngjashmëri përfundimtare midis shkrimeve të Szabo dhe atyre të Satoshi Nakamoto. New York Times madje shkoi aq larg sa e cilësoi Szabo si Nakamoto në hije, por Szabo i mohoi me forcë pretendimet.

Rezultati është se Satoshi Nakamoto mbetet anonim, një krijesë mitike me një rezervë Bitcoin të përmasave epike. Ai ka stimuj të fortë për të mbetur anonim. Zotërimi i një pasurie prej 60 miliardë dollarësh e bën sigurinë personale një shqetësim bindës. Duke pasur parasysh potencialin e Bitcoin për të sfiduar monedhat sovrane fiat, Nakomoto mund të ketë frikë nga veprimet e mundshme ligjore nga qeveritë – nëse jo forma të tjera të sanksioneve të qeverisë.

Pa dyshim, përpjekjet për të zbuluar identitetin e Satoshi Nakamoto do të vazhdojnë. Kërcënimi që ai paraqet për tregun e kriptomonedhave është shumë i madh dhe misteri që rrethon identitetin e tij është shumë bindës. Në një botë ku anonimiteti është gjithnjë e më i vështirë për t’u ndjekur, Satoshi Nakamoto ka pasur sukses përtej imagjinatës në ruajtjen e sekreteve të tij.

Marrë nga Rob Report / Përshtati në shqip TeleMedia