Ndërkohë që të gjithë po festojmë Krishtlindjet dhe po përgatitemi për Vitin e Ri, është një qytet ku furia e festave më të dashura të vitit nuk ka arritur ende kulmin.

Epo, po: në këtë vend të mrekullueshëm – dhe disi magjik – kalendari është shumë i ndryshëm nga ai që jemi mësuar dhe nëse shtojmë tradita që janë vërtet shumë larg nga tonat, loja ka përfunduar. Le të shkojmë në zbulimin e këtij qyteti të mrekullueshëm, absolutisht për t’u përfshirë në listën e destinacioneve për t’u vizituar.

Udhëtoni në Tbilisi, për një Krishtlindje magjike

Dhjetori është një muaj festiv për pjesën më të madhe të botës: familjet mblidhen për të përgatitur pemën e Krishtlindjes dhe për të shijuar ngrohtësinë e oxhakut përpara tavolinave të shtruara, dhe ata që duan të shëtisin pak përfitojnë prej tij për të zbuluar më shumë tregjet të bukura të Krishtlindjesh.

Megjithatë, ka një qytet ku e gjithë kjo rrëshqet përpara disa javësh, për shkak të traditave që i kanë rrënjët shumë larg në kohë. Po flasim për Tbilisin, kryeqytetin e mrekullueshëm të Gjeorgjisë ku pushimet janë vërtet të përzemërta.

Në Gjeorgji, feja më e përhapur është krishterimi ortodoks: Kisha e saj është një nga të paktat në botë – krahas asaj ruse, serbe, maqedonase dhe jerusalemitase – që ende ndjek kalendarin Julian, tashmë i zëvendësuar pothuajse kudo nga ai gregorian (ku bazohemi edhe ne).

Një nga ndryshimet që bie më shumë në sy është pikërisht ai që ka të bëjë me disa nga përvjetorët më të rëndësishëm liturgjikë. Në Tbilisi, si në të gjithë vendin, Krishtlindjet nuk bien më 25 dhjetor dhe – po kështu – Viti i Ri nuk festohet më 31 Dhjetor.

Qytetarët e Gjeorgjisë festojnë lindjen e Jezusit në fillim të vitit dhe më saktë më 7 janar. Dhe, sipas kalendarit tradicional, nata e Vitit të Ri bie më 14 janar, ditën kur mbarojnë të gjitha festat.

Çfarë ndodh në dhjetor në vend të kësaj? Atmosfera e Krishtlindjeve është tashmë më e gjallë se kurrë, me shumë drita që i japin qendrës historike të Tbilisi një pamje vërtet ëndërrimtare.

Të vegjlit shijojnë ditët duke luajtur në dëborë, duke pritur ardhjen e Tovlis Papa: Babadimri gjeorgjian, sipas traditës, sjell dhurata natën e 31 dhjetorit – por vetëm për ata që kanë qenë të mirë gjatë gjithë vitit!

Zbulimi i Tbilisit, mrekulli e vërtetë

Kryeqyteti i Gjeorgjisë, i veshur për festa, është një vend vërtet magjik për t’u përjetuar. Por edhe gjatë pjesës tjetër të vitit ia vlen absolutisht një vizitë: nuk do të ketë drita të bukura dhe pemë Krishtlindjesh për t’u admiruar, megjithatë qyteti ka një bukuri të jashtëzakonshme që ofron emocione të shkëlqyera në çdo kohë.

Ndoshta pjesa më e bukur është bërthama e lashtë, e quajtur “Qyteti i Vjetër”: midis rrugicave të gurta, mund të admironi kisha të shkëlqyera si Bazilika Ortodokse e Anchiskhati, dhe më pas ngjiteni drejt Kalasë Narikala, e cila ofron një frymë panoramike të lë pa frymë.

Dhe përsëri, ju mund të zbuloni Tbilisin më autentik duke u zhytur në tezgat e Tregut të Dezertorëve, të quajtur kështu sepse në të kaluarën dezertorët e ushtrisë shkonin atje për të shitur armët e tyre. Është vendi i duhur për të shijuar produktet e shijshme tipike gjeorgjiane, duke zbuluar ngjyrat dhe aromat e një kuzhine shumë të ndryshme nga e jona.

Por qyteti është gjithashtu një përqendrim i vërtetë i muzeve, kështu që gjithçka që duhet të bëni është të bëni një zhytje në histori duke vizituar Muzeun e Pushtimit Sovjetik ose të kënaqeni për disa orë mes kryeveprave unike në botë në Muzeun e Arteve të Bukura Shalva Amiranashvili.