Kungulli i njomë është një lloj perimesh shumë i gjithanshëm që mund të hahet në shumë mënyra: të pjekura në skarë, me makarona, në brumë, të skuqura, të pjekura, të mbushura, të pjekura në pure e kështu me radhë e kështu me radhë.

Edhe kungujt e njomë bëjnë pjesë në grupin e ushqimeve të para që i jepen fëmijës gjatë shkëputjes nga gjiri.

Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të dini se ato ndonjëherë mund të bëhen toksike dhe për këtë arsye nuk janë saktësisht ideale për trupin tonë. Kur ndodh kjo?

Kur kungulli i njomë bëhet toksik

Pavarësisht nëse i blejmë në supermarket apo i kultivojmë në kopsht, kungull i njomë është vërtet i shijshëm. Sidoqoftë, do të ketë ndodhur, veçanërisht nëse i kultivoni, të gjeni disa, tepër të mëdha, të cilat nëse lihen të piqen shumë, fillojnë të prodhojnë substanca toksike. Kjo është arsyeja pse është mirë të blini ose korrni këto perime kur ato janë ende të vogla në përmasa.

Një konsideratë e veçantë duhet shtuar nëse kungull i njomë rritet pranë bimëve të tjera të pangrënshme. Bërja e kësaj rrezikon t’i bëjë ato gjithashtu.

Kjo ndodh sepse ndodh një lloj përthithjeje e kukurbitacinës, një substancë toksike që i shërben bimës dekorative për t’u mbrojtur nga grabitqarët e saj.

Një masë tjetër paraprake që duhet të bëni nëse rritni kunguj të njomë në kopshtin tuaj është t’i kushtoni vëmendje temperaturave. Nëse ato janë shumë të gjata, bima mund të stresohet shumë dhe të shkaktojë që ajo të prodhojë substanca të dëmshme.

Si të zbuloni nëse kungull i njomë është bërë i dëmshëm

Ekziston një mënyrë shumë e thjeshtë për të kuptuar nëse kungull i njomë është ende i ngrënshëm apo jo. Thjesht shijojeni. Nëse vëreni se ka një shije të hidhur, atëherë do të thotë se është nisur procedura e prodhimit të substancave toksike brenda tij.

Prandaj do të ishte më mirë të mos e hamë më sepse nuk mund të na bëjë shumë mirë dhe në rastet më të këqija na shkakton të përziera, të vjella, diarre, gastroenterit, çrregullime të sistemit tretës ose në raste më të rënda edhe vdekje.

Arsyeja pse kungulli i njomë bëhet i keq është gjithmonë kukurbitacina, e cila nuk eliminohet as gjatë zierjes së perimeve.