“Alergjia nga dielli” është një term që përdoret shpesh për të përshkruar një sërë kushtesh në të cilat shfaqet një skuqje e kuqe me kruarje në lëkurën që është ekspozuar ndaj dritës së diellit.

Forma më e zakonshme e alergjisë nga dielli është shpërthimi polimorfik i dritës, i njohur gjithashtu si helmimi nga dielli, shkruan Mayo Clinic.

Disa njerëz kanë një lloj të trashëguar të alergjisë nga dielli. Të tjerët zhvillojnë shenja dhe simptoma vetëm kur shkaktohen nga një faktor tjetër – siç është një mjekim ose ekspozimi i lëkurës ndaj bimëve të tilla si majdanozi i egër ose gëlqere.

Rastet e lehta të alergjisë nga dielli mund të zhduken pa trajtim. Rastet më të rënda mund të trajtohen me kremra ose pilula steroide.

Njerëzit që kanë një alergji të rëndë ndaj diellit mund të kenë nevojë të marrin masa parandaluese dhe të veshin veshje mbrojtëse nga dielli.

Simptomat

  • Shpërthim drite polimorfik në gjoks
  • Shpërthim drite polimorf në gjoks
  • Pamja e lëkurës së prekur nga alergjia ndaj diellit mund të ndryshojë shumë, në varësi të asaj që e shkakton problemin.

Shenjat dhe simptomat mund të përfshijnë:

  • Skuqje
  • Kruarje ose dhimbje
  • Gunga të vogla që mund të bashkohen në arna të ngritura
  • Shkallëzimi, formimi i kores ose gjakderdhja
  • Flluska ose urtikarie

Shenjat dhe simptomat zakonisht ndodhin vetëm në lëkurën që është ekspozuar ndaj diellit dhe zakonisht zhvillohen brenda disa minutave deri në disa orë pas ekspozimit në diell.