Megjithëse të menduarit e tepruar është diçka që shumë prej nesh e bëjnë, është e rëndësishme të jemi të vetëdijshëm për ndikimin e tij negativ. Nëse, nga ana tjetër, ajo kthehet në një fazë kronike, të menduarit shumë mund të përkeqësojë ndjeshëm mirëqenien tonë. Këto janë pasojat më të zakonshme në të cilat mund të çojë të menduarit e tepruar.

Ndjeni më pak gëzim – Kur mendoni shumë për një gjë të caktuar, nuk po jetoni në momentin e tanishëm. Kjo bazohet në vetë faktin se nuk mund të jesh në dy vende në të njëjtën kohë. Nëse vazhdimisht harroni detajet për rrethin tuaj dhe njerëzit përreth jush, shanset janë që të jeni të shqetësuar për botën në mendjen tuaj. Nëse qëllimi juaj është të jeni të lumtur, sigurohuni që të mos e gjeni lumturinë duke menduar shumë.

Marrëdhëniet e prishura me të tjerët – A keni qenë ndonjëherë pranë dikujt që është gjithmonë i hutuar? Si u ndjetë në ato momente? Frustruese, apo jo? Mbani mend se një marrëdhënie e shëndetshme kërkon lidhje dhe prani dhe është e pamundur kur njëra nga palët (ose të dyja) nuk është e pranishme.

Lodhja kronike – Një nga efektet anësore kryesore të të menduarit të tepruar kronik është lodhja fizike. Nëse ndiheni vazhdimisht të rraskapitur pa asnjë shpjegim se pse, me shumë mundësi mendimet tuaja janë fajtori kryesor.

Nuk mund të flesh – Mendimet tuaja mund t’ju pengojnë të bini në gjumë dhe kështu pengojnë pushimin tuaj. Përveç kësaj, mungesa e gjumit mund të çojë në shumë probleme të tjera shëndetësore.