Duke filluar nga Singapori përmes faqes në Facebook të prezantuesit televiziv Kenneth Kong, problemi ka bërë xhiron e botës në internet.

Pyetja e kuizit u drejtohet posaçërisht nxënësve të shkollave të mesme në qytet, por tashmë ka çmendur mijëra njerëz.

Gjithçka rrotullohet rreth një date: kur lindi Cheryl? Pyetje e thjeshtë, por përgjigjja jo dhe aq, për të cilën duhet të vëmë në pah çdo kompetencë logjike matematikore që kemi në dispozicion.

Le të fillojmë me të dhënat e problemit. Alberti dhe Bernardi së fundmi janë bërë miq me Cheryl dhe do të donin të dinin se kur është ditëlindja e saj.

Cheryl u jep atyre një listë me dhjetë data të mundshme: 15 maj, 16 maj, 19 maj, 17 qershor, 18 qershor, 14 korrik, 16 korrik, 14 gusht, 15 gusht dhe 17 gusht.

Më pas, Cheryl i thotë individualisht Albertit muajin e lindjes dhe Bernardit datën e lindjes. Pasojnë deklaratat e mëposhtme të dy miqve:

– Albert: Nuk e di kur është ditëlindja e Cherylit, por e di që as Bernardi nuk e di;

– Bernard: në fillim nuk e dija kur ishte ditëlindja e Cheryl, por tani e di;

– Albert: Unë gjithashtu e di se kur është ditëlindja e Cheryl.

Më në fund pyetja e pyetjeve: kur është ditëlindja e Cheryl? Merrni pak kohë për të menduar. Më poshtë do të gjeni zgjidhjen.

Le të fillojmë me fjalinë e parë të Albertit: fakti që Bernardi nuk mund ta dijë datën, përjashton mundësinë që ditëlindja të bjerë në muajt maj dhe qershor. Ata janë në fakt dy muajt e vetëm me data që nuk përsëriten (18 dhe 19).

Kështu, supozohet se Cheryl ka lindur në korrik ose gusht. Pra, nga fjalët e Bernardit – i cili me siguri e njeh ditën – nxjerrim se nuk mund të jetë 14 sepse numri përsëritet në të dy muajt.

Kanë mbetur vetëm tre data të mundshme: 16 korrik, 15 gusht dhe 17 gusht. Alberti – që di vetëm muajin – thotë se e ka gjetur zgjidhjen. Do të thotë që ditëlindja mund të bjerë vetëm në korrik, për të cilën ka mbetur vetëm një ditë e mundshme: 16 korriku.