Ushqimi i shëndetshëm, stërvitja e moderuar por e vazhdueshme dhe zakonet e mira janë çelësi i një jete të gjatë dhe të shëndetshme.

Për këtë kombinim, në përgjithësi, të gjithë ekspertët bien dakord dhe tani kërkimet vazhdojnë për të kuptuar, për shembull, nëse ka ushqime që janë më të vlefshme se të tjerat për sa i përket jetëgjatësisë.

Dhe duket se është kështu: rrushi, sipas një studimi të fundit, do të ishte një kurë e vërtetë dhe një frutë kyç për të humbur peshë.

Botuar në revistën tregtare ‘Foods’, hulumtimi zbuloi se shtimi i rrushit në një dietë të përditshme me yndyrë të lartë mund të zvogëlojë dëmtimin e mëlçisë që shkaktojnë zakonet e këqija të të ngrënit, duke zgjatur kështu jetëgjatësinë.

Efektet pozitive, në veçanti, do t’i atribuohen antioksidantëve që përmbahen te kokrrat dhe, megjithëse ky studim i fundit u krye vetëm te kavie dhe jo te subjektet njerëzore, ekipi i studiuesve tashmë ka ndërmarrë vlerësime të ngjashme për njerëzit.

Në të vërtetë, është vlerësuar se ngrënia e rrushit në baza të rregullta do të zgjaste jetën për katër ose pesë vjet. Në fund të fundit, kërkimet mbi antioksidantët në rrush janë të shumëfishta dhe ka të ngjarë që tufa e artë të jetë me të vërtetë fruti numër një për të na ndihmuar të jetojmë mirë, më gjatë.

Sipas ekspertëve, këto prova të para do të hapin rrugën për hetime të mëtejshme mbi rolin e antioksidantëve në parandalimin e sëmundjeve, me pasojë vëmendje më të madhe ndaj stilit të të ushqyerit.

Por pse rrushi do të ishte kaq i shëndetshëm për trupin? Nutricionistja Laura McDermott shpjegon se shumëllojshmëria e antioksidantëve që përmban rrushi e bën rrushin një anti-inflamator të fuqishëm natyror.

Është pikërisht kombinimi i fitonutrientëve të ndryshëm me një dietë të ekuilibruar që bëhet thelbësor për të reduktuar kështu stresin oksidativ dhe inflamacionin.

Në pritje të hetimeve të mëtejshme, McDermott rekomandon të sillni në tryezë pjata të pasura me antioksidantë: mjafton një filxhan ose dy rrush në ditë për të siguruar një furnizim të vlefshëm me lëndë ushqyese për mirëqenien (dhe jetëgjatësinë) e trupit.