Kondori i Andeve është një zog i rendit Accipitriformes, që i përket familjes katartike dhe një nga më të mëdhenjtë në Tokë. Ai eshte nje shpend kombëtar i disa vendeve të Amerikës së Jugut si Bolivia, Kili, Kolumbia, Peruja, Argjentina dhe Ekuadori.

ky zog mund të arrijë një gjatësi prej 130 centimetra dhe një hapje krahësh 300-320 centimetra, karakteristikë për të cilën është i dyti vetëm pas albatrosit. (në krahasim me këtë, megjithatë, sorra e Andeve është padyshim më e rëndë, duke qenë në gjendje të arrijë deri në 15 kg).

E gjithë kjo u lejon atyre të arrijnë performancë të jashtëzakonshme në fluturim: një studim i kryer nga Universiteti Swansea, në fakt, përdori regjistruesit e fluturimit, të cilët ju lejojnë të regjistroni çdo rrahje të vetme të krahëve të zogjve, për të studiuar përparimin e tyre pasi ata u nisën dhe në ajër në kërkimi i ushqimit.

Nëpërmjet vëzhgimeve të ndryshme, studiuesit ishin në gjendje të zbulonin sesi pjesa më e madhe e “cilësisë” së fluturimit të kondorit lidhet me “ngritjen”, megjithatë një herë në qiell, ata mund ta mbajnë atë për periudha shumë të gjata kohore bazuar në erën dhe kushtet e motit si nxehtësia.

Një ekzemplar, për shembull, arriti të grumbullojë 5 orë pa përplasur krahët, duke mbuluar bukurinë prej 172 km. Siç sugjeron emri, kondori i Andeve mund të gjendet në pjesën më të madhe përgjatë Andeve Cordillera, përgjatë bregut të Oqeanit Paqësor, në pjesën perëndimore të Amerikës së Jugut, në veçanti ai mund të shihet duke u ngritur mbi kanionet e larta malore dhe më pas fluturon sipër. livadhet e hapura në kërkim të ushqimit.