Olympus Mons (latinisht “Mali Olympus”) është relievi më i madh në planetin Mars dhe në të gjithë sistemin diellor, me lartësinë e tij mbi 25 km mbi nivelin topografik të referencës dhe një bazë prej mbi 610 km në diametër.

Është një vullkan mburojë i ngjashëm me atë të Hawait, me një moshë të vlerësuar prej 200 milionë vjetësh, dhe për këtë arsye duhet të konsiderohet i ri në shkallën kohore gjeologjike të Marsit (daton në periudhën e Amazonës). Është pjesë e rajonit vullkanik Tharsis, së bashku me tre ndërtesa të tjera të rëndësishme vullkanike.

Ajo u vëzhgua për herë të parë nga Giovanni Schiaparelli, i cili, gjatë opozitës së 1877-ës, u godit nga një shkëlqim që i ngjante asaj të një maje me dëborë, të cilës i dha emrin Nix Olympica, “Borë e Olimpit”; ka shumë të ngjarë të ishte dioksid karboni i ngrirë.

Krateri qendror arrin 27 kilometra në lartësi në lidhje me bazën. Krahasuar me malet tokësore, është rreth tre herë lartësia e malit Everest mbi nivelin e detit dhe vullkanit Mauna Loa (në Ishujt Havai) mbi bazën e tij të zhytur.

Krahasuar me nivelin mesatar të sipërfaqes së Marsit, ai arrin 25 km në lartësi, pasi ndodhet brenda një depresioni prej 2 km thellësi. Ka një diametër prej 610 km dhe është një kalderë vullkanike 85 km e gjatë, 60 km e gjerë dhe më shumë se tre e thellë, me tre kratere të mbivendosur.

Buza e jashtme përcaktohet nga një humnerë deri në 6 km e lartë. Dimensione të tilla e bëjnë Olympus Mons unik midis vullkaneve aktive të Marsit. Sipërfaqja e mbuluar nga Olympus Mons është aq e madhe (përafërsisht e barabartë me të gjithë sipërfaqen italiane) saqë një vëzhgues hipotetik në sipërfaqen e Marsit nuk do të ishte në gjendje të vëzhgonte profilin e vullkanit, pasi lakimi i planetit do ta pengonte atë të ishte identifikuar.

Në mënyrë të ngjashme, duke qenë në majë të malit, pjerrësia e vullkanit do të shtrihej në të gjithë horizontin dhe vëzhguesi nuk do të ishte në gjendje ta vlerësonte atë. Mënyra e vetme për të vlerësuar plotësisht malin është ta vëzhgosh atë nga orbita.