Duke lundruar në botën e internetit, hasim në iluzione optike që testojnë trurin tonë. Ndër më të fundit është ky imazh që portretizon valët brenda rombeve.

Kontrastet e ndryshme të formave, ngjyrave dhe hijeve krijojnë, në sytë tanë, një iluzion të lëvizjes tredimensionale, me një rezultat përfundimtar vërtet kaotik për sytë.

Dhe kjo ndodh pavarësisht nga fakti se imazhi është në të vërtetë statik dhe dydimensional. Ky efekt është për shkak të trurit, i cili e interpreton ndryshimin e dritës si lëvizje.

Megjithatë, ekziston një hile për ta kthyer imazhin vjollcë dhe të verdhë në gjendjen e tij origjinale. Në fakt, mjafton të shikosh qendrën për të ngadalësuar lëvizjen iluzore, nëse jo për ta ndaluar atë.

Iluzione të tilla, përveçse janë argëtime kurioze të rrjetit, janë një mjet i shkëlqyer për shkencëtarët që studiojnë funksionimin e trurit.

Dr Gustav Kuhn, një psikolog dhe ekspert i perceptimit njerëzor në Universitetin Goldsmiths në Londër, i tha Sun në fillim të këtij muaji se iluzionet janë të rëndësishme për të kuptuar mendjen.

“Ne zakonisht e marrim perceptimin si të mirëqenë dhe rrallë mendojmë për punën e palodhur që qëndron në themel të aktiviteteve të përditshme, siç është të shohësh një filxhan kafe para jush”, tha Kuhn.

“Iluzionet vizuale nxjerrin në pah gabimet në perceptim dhe ofrojnë njohuri të rëndësishme në proceset e fshehura nervore që na lejojnë të shohim botën përreth nesh”.

Dy iluzionet optike të krijuara nga Akiyoshi Kitaoka, profesor i psikologjisë eksperimentale në Universitetin Ritsumeikan të Kiotos, i specializuar në perceptimin vizual, janë në të njëjtën mënyrë.

Edhe këtu, format, ngjyrat dhe hijet e kundërta krijojnë efekte iluzore vërtet mahnitëse. Truku i shikimit në qendër për të ngadalësuar lëvizjen funksionon edhe në rastin e imazhit që përshkruan një sferë dhe katrorë me nuanca të ndryshme të kuqes.

Qëllimi i këtyre eksperimenteve magjepsëse, që e kanë bërë profesorin japonez të vlerësohet shumë mes akademikëve, por edhe online, është të kuptojë trurin, një organ sa i evoluar aq edhe misterioz.