Mjalti ka një sërë përfitimesh që janë kaq të rëndësishme për shëndetin tonë, saqë sigurisht që duhet ta konsumojmë më shumë sesa ne.

Ari i verdhë, kaq i dendur dhe aromatik, duket gjithashtu se është shumë i fuqishëm kundër kancerit: kjo është ajo që del nga studimi i përbashkët i studiuesve nga Universiteti Politeknik i Marche dhe atyre nga Universitetet e Vigos dhe Granadës.

Hulumtimi, i publikuar së fundmi në Journal of Functional Foods, shqyrtoi vetitë e një lloji të veçantë mjalti, atë të pemëve të luleshtrydheve.

Pema e luleshtrydhes është një pemë frutore me gjelbërim të përhershëm që i përket familjes Ericaceae dhe gjinisë Arbutu: e përhapur në brigjet e Irlandës jugore dhe në Mesdheun perëndimor, ajo pret lule dhe fruta në të njëjtën kohë për shkak të ciklit të veçantë të riprodhimit.

Mjalti i fundit që bletët prodhojnë para se të pushojnë, merret nga lulet e pemës së luleshtrydhes dhe kjo e bën atë një produkt veçanërisht të vlefshëm.

Ndër vetitë e shumta janë vetitë anti-inflamatore të traktit biliar, astringent, si dhe antispazmatik i sistemit tretës.

Duke ekzaminuar përmbajtjen fitokimike të këtij mjalti, doli se ai ka veti jo vetëm antioksidantë – dhe për këtë arsye është i aftë të ngadalësojë plakjen e qelizave – por edhe citotoksik kundër kancerit të zorrës së trashë.

Koordinatori evropian i kërkimit shpjegoi Maurizio Battino shpjegoi: “Trajtimi me këtë mjaltë bllokon ciklin e qelizave të kancerit duke rregulluar disa gjene, pengon migrimin e qelizave, zvogëlon aftësinë e tyre për të formuar koloni dhe nxit vdekjen e tyre të programuar”.

Shkencëtari, megjithatë, frenon entuziazmin fillestar: “Ne do të kemi nevojë për studime të reja, mbi modelet e gjalla, për të konfirmuar efektin parandalues kemio të këtij mjalti.

“Është një pikënisje që na tregon mekanizmat kryesorë molekularë nëpërmjet të cilëve prodhohet ky efekt, duke forcuar interesin për studimin e këtij ushqimi mesdhetar”.