Jeni përpjekur ndonjëherë të kuptoni se sa na kushton në vit blerja e letrës higjienike? Me krizën e pandemisë, ne kemi parë raftet e supermarketeve në të gjithë botën të sulmohen për të grumbulluar letra higjienike, me çdo kusht.

Megjithatë, një zakon i ri po përhapet, megjithëse ngadalë, veçanërisht në mesin e atyre që adoptojnë një filozofi low-waste në shtëpi: ka letër higjienike që mund të lahet dhe të ripërdoret, pak si pelenat ose pecetat higjienike. Në këtë mënyrë prodhojmë shumë më pak mbetje në letër apo plastikë dhe kujdesemi për planetin.

Në TikTok dhe Twitter, shumë përdorues të rinj po eksperimentojnë me këtë rrugë të re miqësore me mjedisin, të vetëdijshëm për reagimet e diskutueshme dhe përçarëse të atyre që i ndjekin.

Sigurisht që ideja e ripërdorimit të letrës higjienike mund të duket e neveritshme për shumëkënd, megjithatë duket se është një zgjedhje e vlefshme nga pikëpamja etike… E lehtë për t’u thënë, por si funksionon saktësisht letra higjienike e ripërdorshme?

Këto janë pëlhura sfungjeri të gjata dhe të ngushta – të cilat disa marka tashmë po i bëjnë më tërheqëse për tregun në zgjerim – dhe të cilat, pasi përdoren në banjë, duhet të vendosen në një shportë ose kovë të veçantë dhe më pas të lahen të paktën dy herë në javë me temperaturë e lartë .

Për një veprim më dezinfektues – sepse duhet mbajtur mend se bakteri Escherichia Coli gjendet në feçe – mund të mendojmë për një para-njomje dhe më pas larje në lavatriçe.

Në këtë mënyrë do të kursenim edhe 5-6 euro për paketë, por ndër pengesat kryesore në krahasim me përdorimin e letrës higjienike që lahet, sigurisht që duhet të kemi parasysh që faturat e ujit dhe energjisë elektrike do të jenë më të shtrenjta. A ia vlen barra qiranë? Epo, sigurisht që i bën mirë planetit…