Monarkia angleze ka humbur dritën e saj: Mbretëresha Elizabeth vdiq më 8 shtator 2022, në rezidencën Balmoral në Skoci.

Me vdekjen e Sovranit, u aktivizua menjëherë protokolli i urës së Londrës, i cili parashikon hapa themelorë për të shoqëruar Mbretërinë e Bashkuar në këtë moment zie të thellë.

Në orët e fundit ka shumë lajme për Elizabeth II, të lidhura edhe me të kaluarën e saj, si një letër sekrete që ajo shkroi në 1986.

Madhëria e saj Mbretëresha Elizabeth ka jetuar mijëra jetë në ekzistencën e saj të gjatë. Ajo na la në moshën 96-vjeçare, një vit pas vdekjes së princit të saj të dashur Philip.

Sigurisht që ka shumë “sekrete” që rrinë pezull rreth figurës së saj. Mbretëresha e shekullit, ajo nuk hoqi dorë kurrë nga kurora, pavarësisht moshës dhe hipotezës së Charles, tani Mbret.

Një nga shumë sekretet e vogla që ndajnë tabloidet angleze ka të bëjë me një letër të fshehur, e cila do të mbetet e tillë edhe për 63 vite të tjera.

Mesazhi, i cili është shkruar me dorë nga Mbretëresha Elizabeth II, u drejtohet qytetarëve të Sidneit. Për momentin është fshehur në një nga ndërtesat më ikonike të qytetit, por askush nuk do të mund ta lexojë, sipas udhëzimeve, edhe për 63 vite të tjera. Shumë qytetarë nuk do ta dinë kurrë përmbajtjen e kësaj “kapsule kohore” të lënë trashëgim nga Mbretëresha.

Në ndërtesën e Mbretëreshës Victoria në Sidnei, e fshehur brenda një kuti xhami në zonën e kufizuar, letra nuk mund të lexohet apo hapet.

Vetëm udhëzimet e Monarkut janë qartë të dukshme. Drejtuar kryetarit të bashkisë së Sidneit në Australi, udhëzimet janë mjaft të sakta: “Përshëndetje. Në vitin 2085 pas Krishtit, hapeni këtë zarf dhe përcillni mesazhin tim për qytetarët e Sidneit”.

Askush. Mbretëresha Elizabeth nuk donte kurrë të zbulonte mesazhin në letër: as stafi i saj nuk është në dijeni të përmbajtjes.

Shkruar pas restaurimit të ndërtesës në nëntor 1986, duke kujtuar ekzistencën e saj, pas vdekjes së Sovranit, i emocionoi të gjithë, veçanërisht populli australian, i cili në 63 vjet më në fund do të jetë në gjendje të zbulojë fjalët e Elizabeth II.

Si çdo monark, edhe Elizabeta II kishte sekrete. Gjatë jetës së saj të gjatë, ajo u përpoq t’i shërbente Kurorës duke e vënë atë gjithmonë në vend të parë dhe duke sakrifikuar pjesërisht dashuritë e saj.

Midis stilit dhe sekreteve të pallatit, shumë skandale kanë ndjekur njëri-tjetrin vitet e fundit. Nga Harry dhe Meghan tek Princi Andrew, Mbretëresha është përpjekur gjithmonë të rezistojë dhe të mbajë të paprekur reputacionin e Monarkisë.

Letra e saj, natyrisht, është një sekret i vogël, përballë kaq shumë mistereve që nuk do të zgjidhen kurrë realisht, apo edhe legjendave që lidhen me jetën e tij të përditshme.

Ndoshta, pikërisht për shkak të mistereve dhe legjendave, figura e saj është e destinuar të mbetet në historinë e përjetshme, në kujtesën e përjetshme të një gruaje këmbëngulëse, të fortë, e cila nuk duhej të ishte mbretëreshë, por që mbretëroi deri në fund të ditëve të saj duke i shërbyer vendit, pa e tradhtuar as për asnjë sekondë.