Hedhja e një bishti cigareje në tokë është një veprim i pavetëdijshëm për shumë duhanpirës, ​​por një shembull se si ne njerëzit i trajtojmë mbeturinat. Çdo vit, rreth 2000 miliardë bishta cigaresh hidhen në hapësirat publike, duke lënë një pjesë të madhe të tyre në mjedis dhe gjithashtu në plazh dhe në fund në det.

Me iniciativën e Martijn Lukaart dhe Edwin Bos, dy sipërmarrës nga Haga, një ekip ndërtoi një prototip të një roboti plazhi, BeachBot. Roboti u krijua posaçërisht për të ndihmuar në mbajtjen e plazheve të pastra duke pastruar mbeturinat e vogla.

Prototipi përdor një algoritëm të njohjes së imazhit dhe tashmë mund të njohë bishtat e cigareve. Roboti merr një cigare të njohur me siguri të mjaftueshme dhe e hedh në kosh. Nëse roboti nuk i njeh mbeturinat, njerëzit do të thirren për ndihmë.

Roboti bën një foto me një etiketë GPS, i kërkon audiencës që ta këshillojë atë në internet nëpërmjet një aplikacioni celular dhe me mbështetjen e një loje realiteti miks. Do të pyesë “çfarë është kjo?” dhe më pas për të shënuar dhe etiketuar foton.

Ky informacion i kthehet robotit i cili në praktikë bëhet më i zgjuar! Kjo shpresojmë se do të krijojë më shumë ndërgjegjësim për mbetjet dhe sidomos per njerezit qe duket se jane ata qe kane shkaterruar natyren…