Në natën shqiptare mes 11 dhe 12 korrikut, NASA publikoi imazhin e parë historik të teleskopit hapësinor futurist James Webb, një fushë e thellë që na dha “pamjen më të detajuar të Universit të hershëm të marrë ndonjëherë deri më sot”.

Ja çfarë tregon paketa e parë e shkrepjeve me teleskopë prej 10 miliardë dollarësh. “Imazhi” i parë i ri i prezantuar nga NASA iu kushtua spektrit atmosferik të ekzoplanetit Wasp-96b, një gjigant gazi me masë sa gjysma e masës së Jupiterit.

Planeti është 1120 vite dritë larg nesh dhe rrotullohet rreth yllit të klasit G WASP-96, i vendosur në zemër të konstelacionit Phoenix.

Falë ndjeshmërisë së Ueb-it, shkencëtarët ishin në gjendje të zbulonin edhe ujin në atmosferën e këtij planeti të nxehtë. Është spektri më i detajuar i marrë ndonjëherë nga një ekzoplanet.

Imazhi i dytë i paraqitur nga NASA është Mjegullnaja e Unazës Jugore (NGC 3132). Është një mjegullnajë madhështore planetare e vendosur 2 mijë vjet dritë nga Toka, e vendosur në yjësinë e Vele (gjithashtu në jug).

Protagonisti i tretë i prezantimit ishte Stephan Quintet, një grup kompakt prej pesë galaktikash (NGC 7317, NGC 7318a, NGC 7318b, NGC 7319 dhe NGC 7320c) i zbuluar në fundin e shekullit të 19-të.

Imazhi i fundit tregoi lindjen e një ylli në Mjegullnajën Eta Carinae (NGC 3372) ose Mjegullnajën Carina, e vendosur në zemër të konstelacionit Carina. Objekti ndodhet në galaktikën jugore të Rrugës së Qumështit 7500 vjet dritë nga Toka.